Vlad Plahotniuc a vorbit, la New York, despre necesitatea soluționării problemei transnistrene (Revista presei)

  • 13 Iulie 2017 10:03
Vlad Plahotniuc a vorbit, la New York, despre necesitatea soluționării problemei transnistrene (Revista presei)

Revista presei din 13 iulie 2017

Există multă rătăcire și destul amatorism la Chișinău, observă petru Bogatu într-un artcol din deschide.md. Deficitul de comunicare în cazul Șevciuk, de exemplu, vine doar să confirme acest fapt, subliniază publicistul. Incapacitatea autorităților de a veni în fața propriilor cetățeni cu niște comentarii lămuritoare nu face decât să creeze o prăpastie între guvernare și cei guvernați. Același lucru se poate spune și despre cazul colonelului rus Valeri Gratov, șeful serviciului de securitate al fostului ”președinte al Nistreniei” Igor Smirnov. Acesta a participat, de partea separatiștilor,  la războiul din Donbass, iar în luna iunie a anului curent a fost arestat de serviciul ucrainean de contrainformații în timp ce încerca să ajungă la Tiraspol, unde urma să devină ministru adjunct al securității. Totodată, Kievul a făcut  autorităților Republicii Moldova cu degetul, dojenindu-le pentru slăbiciunea de care au dat dovadă acum câtva timp, când l-au reținut ele însele pe V. Gratov pe aeroportul Chișinău, dar s-au temut să-l extrădeze Ucrainei, cedând presiunilor exercitate de Rusia. În fața riscului unei invazii a ”soldatului necunoscut”, Republica  Moldova nu are altă șansă  de a rezista decât poziționarea neechivocă și informarea sinceră a populației asupra primejdiei care o paste, conchide Petru Bogatu.

„Poate Șevciuk e în arest la domiciliu, la Chișinău, și noi nu știm? Poate organele de drept s-au autosesizat și își fac treaba?” se întreabă Ziarul National. Portalul publică postarea Maiei Sandu de pe Facebook cu privire la inacțiunile organelor de drept din R.Moldova în ceea ce-l privește pe Șevciuk. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a amintit acțiunile de intimidare a școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului de către regimul separatist și crede că „ospitalitatea autorităților de la Chișinău este răsplata pentru schemele economice comune din sectorul energetic, pentru votul organizat la alegerile prezidențiale, pentru multe alte ilegalități comise împreună de cei care fură cetățenii din dreapta și din stânga Nistrului și care și-au subordonat statul propriilor interese”.

Ziarul menționează că Procuratura Generală a anunțat că la Chișinău nu există niciun dosar penal pe numele lui Șevciuk.  

În cadrul unui discurs ținut miercuri, 12, iulie, în fața Consiliului Internaționalei Socialiste de la New York, liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, a vorbit despre necesitatea soluționării problemei transnistrene, subliniind că Rusia trebuie să-și retragă trupele din stânga Nistrului, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, scrie Adevărul. Democratul a menționat că trebuie de recunoscut faptul că astăzi „nu vedem lumina la capătul tunelului” în ceea ce privește soluționarea conflictului de pe Nistru.

Ziarul de Gardă publică  un articol  despre Gheorghe Popa, judecătorul care, în 2013, a fost reținut în flagrant cu mită, fiind ulterior condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare. Acesta revine în funcția de magistrat la Judecătoria Orhei, sediul Telenești. Publicația maid ă detalii  despre cum  fiul unui magistrat controversat devine judecător prin decretul lui Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău