Vlad Moldovan: O societate trebuie construită astfel încât cei mai vulnerabili să se simtă cât mai comod și cât mai sigur în acest spațiu

  • 03 Martie 2023 16:27
Vlad Moldovan: O societate trebuie construită astfel încât cei mai vulnerabili să se simtă cât mai comod și cât mai sigur în acest spațiu

Subiectul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor și a bicicliștilor a fost discutat astăzi, 3 martie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Alianța Biciclete Chișinău cu genericul „Acțiune de mobilizare a bicicliștilor, pietonilor și tuturor participanților vulnerabili la trafic, pentru siguranța rutieră”, scrie Radio Chișinău.

Pietonii și bicicliștii sunt discriminați în trafic, iar acest lucru este cauzat în primul rând de infrastructura rutieră necorespunzătoare din R. Moldova, atenționează arhitectul, Vlad Moldovan:

 „O societate trebuie construită astfel încât cei mai vulnerabili să se simtă cât mai comod și cât mai sigur în acest spațiu. Astăzi însă avem construită o infrastructură care discriminează toate aspectele. Fiecare drum este ca o prăpastie. Peste aceste prăpăstii am  construi poduri firave sub formă de treceri de pietoni și toată această infrastructură este bazată pe responsabilitate individualizată”, a spus Vlad Moldovan.

Reprezentanta Alianței de biciclete din Chișinău, Ana Popov, de asemenea, a semnalat problema lipsei educației în trafic și a iresponsabilității șoferilor: 

„Trebuie să înțelegem că există un grad diferit de responsabilitate atunci când conduci o mașină care statistic vorbind este mult mai susceptibilă de a provoca un accident și de a ucide pe cineva. Există conceptul de piramida responsabilității pe care dorim foarte mult să o aducem la cunoștință în toate instituțiile și ca educația să nu aibă loc doar pentru copii, dar și pentru cei care au permis de conducere și pentru cei care se află în scaune cu putere de decizie. Din păcate a trebuit să învățăm pe calea grea, din accidentul care a avut loc recent, că nici casca de protecție, nici lumina zilei și nici echipamentul potrivit nu va salva viață dacă cel care poartă responsabilitatea mai mare în trafic nu va respecta regulile”, a declarat Ana Popa.

Amintim că doi copii minori pe bicicletă au ajuns la spital după ce au fost tamponați de o mașină, unul dintre minori, de 12 ani, a decedat la spital. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Mama uneia dintre victime, Iana-Cozma Melnic: 

 „Copiii au mers regulamentar ei au fost echipați corespunzător. Noi rugăm foarte mult justiția și presa să fiți  cu ochii pe acest caz. Ca justiția să-și facă lucrul exact cum ar trebui, după lege, nici mai mult nici mai puțin. Eu sper să nu mai fie astfel de cazuri, dar eu știu că o să fie în cazul în care noi, ca societate, nu o să ne implicăm. Noi trebuie să ne cerem drepturile la o societate matură. Societatea face ca viitorul nostru să fie așa cum este. Dragi părinți vă rog mult să nu economisiți pe cască și protecții, pentru că  în cazul nostru asta și ne-a scăpat”, a precizat Iana-Cozma Melni.    

Șoferii care nu vor acorda prioritate legală pietonilor sau cicliștilor riscă amenzi de la 1.800 de lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare, iar pentru încălcare repetată, amenda crește până la 2 500 de lei, cu suspendarea dreptului de a conduce. Noile amenzi au fost publicate recent de Parlament și vor intra în vigoare în termen de 3 luni de la publicarea proiectului de lege în Monitorul Oficial.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău