Vlad Kulminschi, despre referendum: Societatea va discuta temele care sunt în interesul Republicii Moldova

  • 30 Decembrie 2023 10:25
Vlad Kulminschi, despre referendum: Societatea va discuta temele care sunt în interesul Republicii Moldova

Decizia de a organiza referendumul republican în aceeași zi cu alegerile prezidențiale este logică și rezonabilă. O spune directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminschi, potrivit căruia prin lansarea acestei inițiative, guvernarea a reușit să seteze tema principală a agendei publice pentru anul 2024. Vlad Kulminschi mai spune că decizia de a organiza plebiscitul în aceeași zi cu scrutinul prezidențial va spori șansele președintelui Maiei Sandu de a câștiga un nou mandat, notează IPN.

La 28 decembrie, printr-un amendament propus de deputatul PAS, Veronica Roșca, Parlamentul a modificat Codul Electoral astfel încât referendumul republican să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Ceea ce înseamnă că referendumul propus de președintele Maia Sandu privind integrarea europeană a Republicii Moldova va fi organizat în 2024, în aceeași zi cu scrutinul prezidențial.

„Legislația trebuia să fie schimbată. Altfel, Codul Electoral prevedea expres că un referendum nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale sau parlamentare. Mai exact, putea fi organizat cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după un scrutin electoral. Fără această schimbare referendumul nu putea avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Logica politică este clară și rezonabilă. În tehnologiile politice setarea agendei este un lucru foarte important. Ce se va discuta în societate? Despre ce vor vorbi toate partidele anul viitor? Cred că președintele Maia Sandu, Guvernul, PAS, au reușit să seteze această agendă publică pentru anul viitor prin acest referendum. Societatea va discuta temele care sunt în interesul întregii țări, dar și a acestui partid. Decizia de a organiza un referendum va îmbunătăți șansele președintelui Maia Sandu să câștige aceste alegeri prezidențiale. Deși, și fără acest referendum șansele Maiei Sandu sunt foarte mari, nu se vede niciun candidat care ar putea să prezinte un pericol real”, a spus Vlad Kulminschi în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Vlad Kulminschi spune că prin deschiderea negocierilor de aderare guvernarea de la Chișinău a reușit să se poziționeze ferm de partea lumii civilizate și să vorbească sincer despre desprinderea definitivă de Federația Rusă.

„Cred că cea mai mare realizare a președintelui Maia Sandus și a PAS-ului este că au spus clar că scindarea geopolitică se produce și cel mai important lucru pentru Republica Moldova este să se poziționeze pe partea corectă a acestei scindări. Adică, să ieșim din zona de influență a Federației Ruse și să intrăm sub umbrela Uniunii Europene și a Occidentului. Acolo este securitate, bunăstare și dezvoltare”, a mai spus directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice.

La 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anterior, vicepremierul Nicu Popescu a anunțat că reforma justiției și combaterea corupției vor reprezenta primul capitol de aderare pe care se vor axa autoritățile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău