Vlad Filat: Plecarea lui Alexandru Tănase și Mihai Godea a făcut parte din scenariu (TV8)

  • 15 Iulie 2019 08:40
Vlad Filat: Plecarea lui Alexandru Tănase și Mihai Godea a făcut parte din scenariu (TV8)

Fostul președinte al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, ex-premier, spune că plecarea din formațiune a lui Alexandru Tănase și Mihai Godea, care dețineau pe atunci funcțiile de vicepreședinți ai partidului, a făcut parte dintr-un scenariu de slăbire a pozițiilor sale. Vlad Filat recunoaște că cel mai dureros pentru el a fost faptul că l-a părăsit anume Alexandru Tănase, care pe atunci ocupa funcția de ministru al justiției. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru emisiunea „Cutia neagră”, de la TV8, transmite IPN.

„Vina îmi aparține în mare parte mie. Trebuia să am mult mai mare grijă de relația noastră pentru că la noi relația nu era doar dintre președinte de partid și vicepreședinte de partid, nu era doar dintre prim-ministru și ministru al justiției. Am făcut studenția împreună, am fost într-o campanie foarte interesantă, mă refer la alegerile pentru funcția de primar general al capitalei. Eu personal țineam mult la dânsul – ca om, ca profesionist și credeam atunci că și caracter”, spune Vlad Filat.

În opinia lui, Alexandru Tănase a plecat din PLDM pentru că, probabil, s-a simțit îndepărtat, izolat, în lipsa unei comunicări atât de intense cum era anterior. „Alexandru Tănase a avut, sub „palmierul” numit Vlad Filat, posibilitatea să facă orice pentru ca să crească”, a afirmat politicianul, răspunzând unei afirmații anterioare a lui Alexandru Tănase, potrivit căreia „Sub palmierul Vlad Filat nu poate crește nimic”. „Dincolo de a crește, Alexandru Tănase avea o obligațiune pe care și-a asumat-o în fața oamenilor – să asigure implementarea unei reforme a justiției după plecarea comuniștilor de la putere. Și nu cred că din cauza mea nu a realizat această reformă”, a explicat ex-premierul.

Vlad Filat consideră că Alexandru Tănase a fost convins să plece din PLDM. „Să nu uităm că el nu a plecat de unul singur. După dânsul a mai plecat un prim-vicepreședinte, Mihai Godea. Eu cred că plecarea domnului Tănase și a lui Godea a făcut parte din acel scenariu de slăbire a mea pentru că exista o stare nesănătoasă în coaliția de guvernare de atunci, având în vedere că exista o disproporție a sprijinului acordat de societate în alegerile parlamentare din 2010, noi fiind cu 32 de deputați în Parlament, iar democrații și liberalii aveau doar 27 împreună. Și încercarea aceasta de a nu permite ca cineva să aibă succes mai mare cred că s-a încadrat în acest scenariu”, a afirmat politicianul.

În 2007, Alexandru Tănase s-a numărat printre membrii fondatori ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. În anul 2011 acesta a părăsit formațiunea în momentul în care ocupa funcția prim-vicepreședinte al PLDM și era ministru al justiției. Ulterior, el a devenit judecător la Curtea Constituțională fiind propus de Guvernul Filat, devenind apoi și președinte al CC.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde Vlad Filat își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău