Vlad Filat, noul-vechi candidat la șefia Guvernului (Adevărul)

  • 11 Aprilie 2013 15:43
Vlad Filat, noul-vechi candidat la șefia Guvernului (Adevărul)

Vlad Filat, noul-vechi candidat la șefia Guvernului, titrează Adevărul. Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat ieri pe Vlad Filat la funcția de prim-ministru.

 

Acesta are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului. Deocamdată, liberal-democratul nu i-a convins pe foștii parteneri de alianță să-l voteze. Potrivit analiștilor, teoretic există cel puțin două variante: reconstituirea Alianței în formatul vechi sau crearea unei coaliții fără liberali. Totodată, Partidul Democrat va încerca să facă presiuni asupra lui Filat în ceea ce privește numirea procurorului general. Doi din cei nouă deputați neafiliați, Sergiu Sârbu și Mihai Godea, au declarat că nu vor vota pentru un nou guvern Filat. În același timp, Partidul Comuniștilor a cerut alegeri anticipate.

Instituțiile de stat restricționează accesul la informații de interes public, sub pretextul că apără drepturile omului, protejându-i, de fapt, pe cei care încalcă legea, scrie Adevărul.  Prezumția nevinovăției, confidențialitatea datelor cu caracter personal, secretul anchetei, secret de stat, secret comercial... De foarte multe ori, nu sunt decât paravane legale pentru a acoperi nelegiuiri.

În Timpul, Constantin Tănase face portretele politicienilor noștri, prin prisma televiziunilor de la Chișinău. Conform unei părți a presei și a opiniei publice, cei care conduc Republica Moldova apar cu chipuri odioase, numai buni de băgat la pușcărie. Astfel, Vlad Filat este: orgolios patologic, dictator, contrabandist. Marian Lupu: iresponsabil, inconsecvent, docil lui Plahotniuc. Vlad Plahotniuc: păpușar, oligarh, mafiot, iar M. Ghimpu: mincinos, lipsit de principii, primitiv. Conform altei părți a presei și a opiniei publice, aceiași politicieni apar numai buni de pus în icoane. Vlad Filat: reformator, responsabil, consecvent. Marian Lupu: consecvent, modest, conciliator. Vlad Plahotniuc: cinstit, modest, generos. Mihai Ghimpu: cinstit, patriot, consecvent.

AIE a pierdut „dosarul 7 Aprilie”, scrie Ziarul de Gardă. Și nu în instanță, pentru că nici nu s-a încercat acest lucru în instanțele de judecată. AIE a pierdut procesul de conștiință în „dosarul 7 Aprilie”. Iar, în politică, asta e mult mai grav, decât un proces pierdut în judecată”, comentează publicația.

Ziarul de Gardă mai scrie despre „meritele” nemeritate ale judecătorilor. Ca și în toate domeniile vieții publice, în domeniul justiției s-au distribuit numeroase ordine, medalii și titluri onorifice. În 2013, în instanțele din Republica Moldova muncesc 20 de judecători care, de-a lungul timpului, au fost decorați cu Ordinul „Gloria Muncii” și medalia „Meritul Civic”. Majoritatea magistraților care dețin aceste înalte distincții de stat au fost implicați în activitatea lor în diferite scandaluri și dosare de milioane pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), relevă Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău