Vizită trilaterală în SUA a președinților legislativelor R.Moldova, Ucrainei și Georgiei

  • 26 Iunie 2018 09:29
Vizită trilaterală în SUA a președinților legislativelor R.Moldova, Ucrainei și Georgiei

Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina, efectuează, în premieră, o vizită trilaterală în SUA, în perioada 25 iunie - 1 iulie curent, pentru a cere angajament deplin și activ al Statelor Unite în regiune.

Un comunicat al Legislativului de la Chișinău menționează că cei trei președinți de legislative vor discuta despre riscurile de securitate generate de prezența nesancționată a trupelor rusești în zonă, războiul hibrid, drepturile omului, securitatea energetică în Estul Europei, precum și reformele implementate de Moldova, Georgia și Ucraina pe parcursul european al celor trei state.

Această vizită vine după angajamentul comun de promovare a politicilor de securitate și reformelor pentru integrarea europeană a celor trei campioni ai Parteneriatului Estic, asumate la Conferința din 2 martie de la Chișinău și instituționalizate la Kiev prin crearea Asambleei interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia.

Programul vizitei include întrevederi cu Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, Congresul SUA, membrii Comitetului Senatului pentru relații externe, grupurile de prietenie din Congresul SUA pentru Moldova, Georgia, Ucraina, precum și cu asistentul pentru afaceri europene și euroasiatice al secretarului de stat al SUA Wess A.Mitchell. De asemenea, vor avea loc discuții publice organizate cu experți și media de la Atlantic Council (Consiliul Atlantic), National Press Club (Clubul Național de presă), American Foreign Policy Council (Consiliul american pentru politică externă).

Cei trei președinți de parlament sunt însoțiți de Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentuilui din Lituania și Adam Bielan, vicepreședintele Senatului Poloniei.

Amintim că săptămâna trecută în Congresul SUA a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Moldovei, Georgiei și Ucrainei, iar ONU a adoptat rezoluția prin care cere Federației Ruse retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-4,08
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,24 m/s
Fri
0
Sat
-1
Sun
-3
Mon
-5
Tue
-4

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău