Vizita Papei Francisc în România | Șapte episcopi-martiri vor fi beatificați la Blaj

  • 03 Mai 2019 11:53
Vizita Papei Francisc în România | Șapte episcopi-martiri vor fi beatificați la Blaj

Punctul culminant al vizitei Papei Francisc in România va fi beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri, un eveniment care va avea loc pe Câmpia Libertății din Blaj, la finalul unui proces canonic derulat pe durata a 20 de ani, scrie Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, Papa Francisc va fi al doilea suveran pontif care vine în România, la două decenii de la călătoria istorică a lui Ioan Paul al II-lea. 

Părintele Vasile din România a fost mai întâi inginer geolog și abia după cădearea comunismului, când Biserica Greco-Catolică reintrase în legalitate și renăștea, atunci s-a produs și conversia sa profesională.

Iar de zece ani încoace munca lui a însemnat sintetizarea probelor care atestă fără umbră de îndoială că Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu au fost martiri, nu oameni oarecare, și-au fost uciși „din ură față de credință” de un regim ateu care nu putea tolera nici încrederea lor în voia lui Dumnezeu, nici loialitatea față de Vatican.

În mod obișnuit, Congregația Cauzelor Sfinților limitează la 500 numărul de pagini al unui volum Positio - adică argumentația prin care se solicită beatificarea, însă era imposibil de cuprins în doar 500 de pagini munca de aproape 15 ani depusă pentru strângerea dovezilor. Au rezultat două volume, însumând 1900 de pagini. Pe 1900 de pagini se întinde istoria zbuciumată a Bisericii Greco-Catolice din România, prigoană și martiriul episcopilor săi, de la momentul arestărilor în 1948, până la decesul celui care a supraviețuit cel mai mult, episcopul Iuliu Hossu, în 1970.

A fost un asalt în trei etape împotriva Bisericii Române Unite care trebuia să se desfășoare timp de două luni. Ministerul Cultelor l-a numit „Planul Concret pentru revenirea Bisericii greco-catolice la ortodoxie”. În documentele Securitățîi, când era vorba despre lichidarea Bisericii greco-catolice, expresia utilizată era „operațiunea de unificare”.

Între 2012 și 2014 au fost identificate arhive esențiale pentru clarificarea persecuției Bisericii Române Unite: Arhiva Partidului Comunist Român, Dosarul Unificării de la Direcția Generală a Securității Poporului, precum și dosarele securităților regionale din Transilvania. În toate aceste dosare nu există niciun act care să indice că Biserica Ortodoxă Română a planificat sau organizat operațiunea de unificare din 1948.

Cei șapte episcopi au rezistat. Și bătăilor din beciurile Ministerului de Interne, și în lagărul cu pază militarizată de la Dragoslavele, și în detenția de la Căldărușani.

Primul a murit Episcopul Vasile Aftenie, în timpul anchetei. Ceilalți șase au fost duși apoi la Sighet. În celula 44, acolo s-au stins pe rând Preasfintuitul Frențiu, Preasfințitul Suciu și Preasfințitul Chinezu.

Alexandru Rusu e singurul care a avut parte de un proces și a primit o comdamnare pe viață. A murit după 15 ani de detenție.

Episcopul Ioan Bălan și Iuliu Hossu au trăit în domicilii obligatorii, înconjurați de informatori, privați de hrană și asistență medicală. Sacrificiul lor primește recunoașterea absolută pe 2 iunie, când Papa Francisc va prezida Liturgia solemnă de beatificare a lor, pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău