Vizită în surdină | Ambasador rus cu misiuni speciale discută la Chișinău și Tiraspol reluarea negocierilor în formatul 5+2
-
14 Februarie 2017 15:58
Liderul administrației separatiste transnistrene s-a întâlnit astăzi, la Tiraspol, cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev, căruia i-a cerut susținere în cadrul procesului de negocieri cu autoritățile de la Chișinău.
Autoritățile de la Tiraspol sunt dispuse să discute cu partea rusă, ca principal garant în procesul reglementării transnistrene, toate problemele care s-au acumulat, a declarat cu această ocazie Vadim Krasnoselski, citat de „Novosti PMR”.
La rândul său, Serghei Gubarev și-a exprimat satisfacția în legătură cu reluarea contactelor bilaterale dintre reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului, exprimându-și speranța că acestea vor contribui la depășirea pauzei care se înregistrează în procesul de negocieri, în formatul 5+2.
De asemenea, diplomatul rus i-a comunicat lui Vadim Krasnoselski că aseară și în această dimineață s-a întâlnit la Chișinău cu vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, consilierul prezidențial Vasili Șova și cu șeful Misiunii OSCE din Republica Moldova, Michael Scanlan. În acest context, Serghei Gubarev se declară „sincer satisfăcut” de disponibilitatea părții moldovenești de a relua tratativele în problema transnistreană.
„În această dimineață am discutat cu domnul Bălan unele aspecte practice și cred că sunt aproape identificarea unei soluții reciproc acceptabile”, a precizat emisarul Moscovei.
Menționăm că autoritățile de la Chișinău nu au anunțat vizita lui Serghei Gubarev în Republica Moldova.
La Tiraspol, ambasadorul rus cu misiuni speciale a mai accentuat că poziția Moscovei cu privire la criteriile de reglementare a conflictului transnistrean rămâne neschimbată.
Amintim că, oficial, Rusia se pronunță pentru o soluție ce ar presupune menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special Transnistriei. Totodată, Moscova încurajează administrația separatistă, menținând trupele sale în regiune, în pofida tuturor angajamentelor internaționale pe care și le-a asumat anterior, subvenționând activitățile economice ale regimului de la Tiraspol, dar și prin intermediul unor declarații ale unor demnitari, în vădită contradicție cu poziția oficială.
Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 s-a desfășurat, după o pauză de aproape 2 ani, la începutul lunii iunie 2016, la Berlin.