Negocierile în formatul 5+2 RELUATE la Berlin

  • 02 Iunie 2016 18:21
Negocierile în formatul 5+2 RELUATE la Berlin

După o pauză de aproape doi ani, la Berlin, au fost reluate joi, 2 iunie, negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean.

Agenda oficială a discuțiilor nu a fost făcută publică,  însă se presupune că este vorba despre probleme din domeniul economic, cel al educației și respectării dreptului la liberă circulație. Experții atenționează că autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să facă cedări, doar pentru a continua aceste discuții. Mai mult aceștia consideră că fără implicarea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii în calitate de mediatori, Chișinăul nu va reuși să-și apere interesele naționale.

Potrivit unui comunicat al Biroului pentru Reintegrare de la Chișinău, agenda de lucru a cuprins subiecte de actualitate și interes major pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

În același timp, administrația separatistă de la Tiraspol, declara că va insista pe discutarea unei inițiative a Federației Ruse privind ”eliminarea obstacolelor din calea dialogului funcțional”, inclusiv, problema dosarelor penale, inițiate de procuratura de la Chișinău pe numele unor reprezentanți ai administrației separatiste transnistrene.

Pe agenda negocierilor era inclusă și o analiză a realizărilor pe domenii prioritare ca transportul auto, feroviar și educație.

Deși reluarea negocierilor este o precondiție cheie pentru rezolvarea diferendului Transnistrean, acestea nu trebuie să fie condiționate de Tiraspol și Federația Rusă, consideră analistul politic, Ion Tăbârță.

Potrivit lui Tăbârță, în prezent Federația Rusă reclădește lucrurile în spațiul post-sovietic, după evenimentele din Ucraina, iar ceea ce ar trebui să facă Chișinăul este să nu permită Moscovei să impună pe agendă subiecte care să ducă la reactivarea Planului Kozak.

Mai mult, consideră analistul, Chișinăul are destule posibilități pentru a insista și pe aspectul politic al soluționării conflictului transnistrean, ceea ce nu i-a reușit niciodată până acum, agenda politică fiind impusă de  fiecare dată de către Moscova.

Formatul de negocieri 5+2 include reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și OSCE.

Negocierile au fost întrerupte în iunie 2014, când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:1,03 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău