Vizită de lucru a conducerii Serviciului Vamal la Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare

  • 21 Iulie 2023 09:16
Vizită de lucru a conducerii Serviciului Vamal la Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare

Delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova, condusă de directorul adjunct al Serviciului Vamal, doamna Lidia Ababii, în perioada 17-21 iulie 2023, s-a aflat într-o vizită de lucru la Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), în or. Geneva, Elveția.

În cadrul vizitei au fost abordate de comun cu reprezentanții UNCTAD proiectele aflate în derulare privind digitalizarea sistemului vamal finanțate cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și implementate de către UNCTAD.  

Proiectele vizează facilitarea comerțului electronic transfrontalier (e-commerce), implementarea e-Certificatelor de origine preferențiale, sistemul de Decizii Vamale, simplificarea activității mediului de afaceri și sporirea transparenței proceselor de vămuire prin implementarea Cabinetului agentului economic al vămii, racordarea Documentului Administrativ Unic (SAD) și alinierea acestuia în corespundere cu prevederile noului Cod Vamal, ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

În discursul său, doamna Ababii a menționat că „facilitarea comerțului este unul dintre principiile cheie ale liberei circulații a mărfurilor. Serviciul Vamal al Republicii Moldova este puternic angajat întru implementarea măsurilor de facilitare a comerțului în corespundere cu acquis-ul comunitar, de a digitaliza procedurile vamale și de a moderniza procesele. Provocările și soluțiile de facilitare a comerțului trebuie să fie legate de investiții în infrastructură, transport, tehnologii și comunicații inovative. Suntem convinși că având suportul partenerilor de dezvoltare, și doar unificându-ne eforturile vom contribui la facilitarea comerțului prin implementarea unor soluții durabile și reziliente”.

În contextul angajamentului de implementare de către Republica Moldova a noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), un alt subiect important de pe agendă a fost axat pe implementarea complexă a sistemului NCTS, finanțat de Uniunea Europeană. Urmare a discuțiilor, părțile au trasat de comun planul de acțiuni privind realizarea acestuia.

Totodată, delegația Serviciului Vamal a participat la Sesiunea a X-a a Reuniunii Multianuale de Experți privind Transportul, Logistica Comercială și Facilitarea Comerțului, organizată de către UNCTAD. Evenimentul a reunit experți din cadrul autorităților vamale, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, unde au fost puse în discuție și au convenit asupra avansării în domenii legate de comerț durabil și eficient, prin coordonare și digitalizare ca premise pentru facilitarea comerțului, atragere de investiții, creștere economică. În cadrul Reuniunii, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a împărtășit experiența sa în implementarea măsurilor de facilitare a comerțului și proiectele de digitalizare aflate în derulare și implementate cu suportul UNCTAD.

Notă: UNCTAD acordă Serviciului Vamal asistență tehnică și metodologică în dezvoltarea SIIV ASYCUDA World. Cooperarea Serviciului Vamal cu UNCTAD a fost reglementată pentru prima dată în 2007 prin „Memorandumul de Înțelegere între SV și UNCTAD privind dezvoltarea SIIV bazat pe softul ASYCUDA World”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău