Vitalie Zaharia: Reorganizarea „Poștei Moldovei” deranjează unele persoane

  • 19 Martie 2021 14:00
Vitalie Zaharia: Reorganizarea „Poștei Moldovei” deranjează unele persoane

Reorganizarea întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” deranjează unele persoane, care au ieșit din zona de confort și sunt puse la muncă, astfel că acestea lansează în public informații false, inclusiv atacuri la adresa directorului întreprinderii. O declarație în acest sens a făcut astăzi, 19 martie, Vitalie Zaharia, director general interimar al întreprinderii „Poșta Moldovei”, la o conferință de presă de la IPN.

Directorul interimar a menționat că acuzațiile aduse întreprinderii și cele personale trebuie probate. „Poșta Moldovei nu are apartenență și nu face politică, ci doar intensifică eforturile pentru ca să rămână în continuare operatorul național, alături de cetățeni. Înțelegem foarte bine că toate aceste schimbări și procese benefice demarate deranjează anumite persoane, inclusiv din cadrul întreprinderii, care au fost scoși din zona de confort și puși la muncă, după cum sunt deranjate și anumite forțe din exterior, cărora, probabil, li s-au anihilat anumite scheme, odată cu venirea mea în funcție și care, probabil, doresc să vadă întreprinderea slăbită și ineficientă. Doar prin rezultate multiple, benefice, pentru angajați, pentru întreprindere, vom reuși să schimbăm condițiile de muncă, vom reuși să majorăm salariile, să modernizăm tehnologiile poștale și să schimbăm perceperea clienților, dar și a Dumneavoastră a tuturor, despre „Poșta Moldovei”, a relevat Vitalie Zaharia.

Referitor la acuzațiile privind pierderile întreprinderii pentru anul 2020, Vitalie Zaharia a specificat că acestea au fost generate de impactul pandemiei, care a dus la sistarea schimbului de poștă cu toate țările-membre ale Uniunii Poștale Universale, inclusiv cu China și Singapore, care au ponderea cea mai mare în acest circuit. „Principalele surse de venit pentru întreprindere îl constituie schimbul internațional de poștă și prestarea serviciilor. Acestea s-au redus considerabil în 2020, cu 30 la sută, față de 2019, ceea ce constituie 120 mln lei. Circuitul internațional a fost restabilit, inclusiv cu China, iar în foarte scurt timp va fi posibilă și accesarea platformelor online. Cea mai mare pondere a cheltuielilor, de 85 la sută sau 320 mln lei, o reprezintă salarizarea personalului, care a rămas neschimbată și în 2020, și în prezent”, a subliniat directorul interimar al întreprinderii.

În ceea ce privește achizițiile de bunuri, realizate în 2020, Vitalie Zaharia a precizat că bugetul planificat în acest scop, de 45 mln lei, a fost realizat în proporție de 18 la sută, adică au fost cheltuiți doar 8,2 mln lei, dintre care o bună parte au fost pentru procurarea materialelor necesare în luptă cu pandemia, adică pentru protejarea a peste 5 mii de angajați și a peste un 1,5 mln de clienți deserviți lunar. În această perioadă nu au fost majorate statele de personal, așa cum se vehiculează, nu au existat intimidări și nu s-au pus presiuni pe angajați, a mai spus directorul.

Vitalie Zaharia a dezmințit și acuzațiile aduse de directorul Centrului de Poștă Bălți, Vasile Guțu, în cadrul unei conferințe de presă din 13 ianuarie anul curent. „În anul 2020 s-au desfășurat mai multe anchete pe marginea abaterilor privind gestionarea patrimoniului întreprinderii, în care a fost vizat și Vasile Guțu. Aceste anchete au constatat încălcări grave, care au adus prejudicii mari întreprinderii, iar prin această conferință de presă Vasile Guțu a încercat să distragă atenția de la abaterile grave, comise de el. Mai mult, Vasile Guțu a încecat să împiedice desfășurarea anchetelor, prin organizarea ilegală de mitinguri și greve”, a detaliat respnsabilul de la „Poșta Moldovei”.

Referitor la informațiile precum că „Poșta Moldovei” ar fi îndreptată intenționat la faliment, Vitalie Zaharia a precizat că managerii întreprinderii nu au asemenea intenții. „Avem analiza economică a tendințelor pozitive, înregistrate de la începutul anului curent. A fost elaborat planul de măsuri de redresare a situației economico-financiare, suntem pe ultima sută de metri de elaborare a monedei electronice și a comerțului  electronic, au fost lansate multe parteneraite, care ar genera economii, dar și surse pentru dezvoltarea întreprinderii. Toate cele menționate mai sus pot fi demonstrate”, a specificat directorul interimar al întreprinderii „Poșta Moldovei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău