Vitalie Gamurari: Decizia CC privind imposibilitatea președintelui de a propune un premier este logică

  • 17 Mai 2019 08:03
Vitalie Gamurari: Decizia CC privind imposibilitatea președintelui de a propune un premier este logică

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, susține că poziția Curții Constituționale în ceea ce privește imposibilitatea președintelui de a înainta un candidat la funcția de premier este destul de logică. Potrivit lui, Curtea are la bază conceptul eficacității funcționării statului și funcționării Parlamentului. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite IPN.

„Atât timp cât nu există organele de conducere a Parlamentului, nu putem vorbi despre o înaintare a unei candidaturi de prim-ministru care nu va avea susținere ulterior în legislativ”, a menționat Vitalie Gamurari.

Referindu-se la discuțiile din societate despre faptul că CC ar fi politizată și că acționează în interesul guvernării, Vitalie Gamurari spune că s-a schimbat foarte mult situația în țară. „Dreptul este o materie conservatoare, însă pentru aceasta și există Curtea Constituțională care să dea interpretare la moment sau să explice ce au vrut să spună autorii Constituției din punctul de vedere al zilei de astăzi. Și iată Curtea s-a exprimat foarte clar din punct de vedere juridic care sunt etapele și ce trebuie să se facă mai departe”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PDM. Potrivit lui, mingea este acum în terenul politicienilor care trebuie să aibă în vedere situația creată.

Jurnalistul Valeriu Reniță este de părere că o coaliție dintre blocul ACUM și Partidul Socialiștilor este puțin probabilă, dar nu trebuie exclusă. În opinia lui, actualmente nu se poate spune că se poartă negocieri între cele două formațiuni. Totodată, dacă s-ar forma o coaliție între ACUM și PSRM, atunci lucrurile vor degrada mult sub aspect internațional.

Jurnalistul consideră că Republica Moldova se află într-o situație de pre-criză, iar în caz de alegeri anticipate raportul de forțe nu se va schimba dramatic și vor exista aceleași probleme care nu pot fi rezolvate nici acum.

Miercuri, 15 mai, Curtea Constituțională a decis că președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău