Vitali Kliciko: „Nu putem număra cadavrele. Este un coșmar ceea ce se întâmplă aici”

  • 23 Martie 2022 14:44
Vitali Kliciko: „Nu putem număra cadavrele. Este un coșmar ceea ce se întâmplă aici”

Rusia comite un „genocid” în Ucraina, a avertizat primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Kliciko, în timpul unei videoconferințe cu oficialii orașului german München, pe care i-a îndemnat să facă presiuni asupra guvernului federal pentru a tăia toate legăturile economice cu Rusia, potrivit DPA.

„Rusia investește fiecare euro, fiecare cent, în armata sa”, le-a spus Kliciko oficialilor de la München, oraș înfrățit cu capitala Ucrainei.

„Ei distrug populația civilă. Ei ne distrug țara”, a afirmat edilul șef al Kievului, subliniind că bombele pe care rușii le folosesc ucid totul pe o rază de 500 de metri, descriind aceasta drept un atac nu asupra armatei, ci asupra civililor, scrie DIGI24.

„Nu putem număra cadavrele. Este un coșmar ceea ce se întâmplă aici”, a denunțat Kliciko.

În acest context, un cartier rezidențial din nord-vestul Kievului a fost miercuri dimineață ținta unui bombardament rusesc, soldat cu patru răniți și care a avariat mai multe locuințe, conform unor surse concordante, citate de AFP.

Tiruri de artilerie s-au abătut în cursul dimineții asupra cartierului Nivki, zona cea mai apropiată de linia frontului la aproximativ cinci kilometri distanță.

O casă a fost distrusă în totalitate, fiind cuprinsă de flăcări, iar mai multe imobile au fost lovite de schije, geamurile fiind făcute țăndări.

Vitrinele magazinelor din vecinătate s-au spart de asemenea, în timp ce coroanele arborilor din cartier au fost spulberate.

Patru persoane au fost rănite în urma acestui bombardament, indică într-un comunicat administrația capitalei ucrainene.

„Inamicul a bombardat din nou. (...) Cartierul Șevcenkovski a fost supus unor tiruri în cursul dimineții. Echipele de intervenție sunt în prezent la fața locului și încearcă să stingă mai multe incendii care au cuprins locuințe particulare și clădiri înalte”, a indicat primăria Kievului.

Capitala ucraineană a fost ținta mai multor bombardamente de la începutul invaziei ruse în 24 februarie, iar trupele ruse și-au făcut simțită prezența la periferia de nord-vest și de est a Kievului. Înaintarea lor a fost oprită de atunci de către forțele ucrainene, în special în jurul localității Irpin (nord-vest), unde de acum jurnaliștii nu mai au acces.

În total de 228 de persoane, între care 65 de civili (inclusiv 4 copii), au fost ucise la Kiev de la începutul invaziei, potrivit primăriei.

În ultimele zile, trupele ruse au bombardat sporadic capitala ucraineană și se pare că tirurile au vizat în special obiective militare, cum ar fi racheta care a lovit duminică seara un centru comercial dintr-un alt cartier din nord-vestul Kievului, unde Moscova pretinde că forțele ucrainene ascundeau componente și muniție de artilerie, notează AFP.

Fragmente de rachete, doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, au avariat clădiri și au provocat victime civile. Armata rusă recurge de asemenea la drone „sinucigașe” sau care lansează bombe împotriva Kievului, împânzit de puncte de control, tranșee și posturi de luptă amenajate la fiecare colț de stradă.

Viața de zi cu zi a locuitorilor care au rămas în oraș, dintre care cei mai mulți sunt bărbați mobilizați în armată și unitățile de voluntari, este marcată de sirenele de alarmă, mai frecvent la căderea nopții sau dimineața devreme, care îi îndeamnă să meargă în adăposturile subterane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău