“Avem patru candidați în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria și România”, a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului.
“Suntem foarte, foarte concentrați pe program”, a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice și de securitate semnificative, conchide sursa citată.
Anunțul lui Mayorkas vine după ce, pe 29 septembrie, Statele Unite au inclus Croația în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii acestei țări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o ședere de până la 90 de zile. Decizia a intrat în vigoare la 23 octombrie.
După desemnarea Croației în programul Visa Waiver, Bulgaria, România și Cipru sunt singurele state din Uniunea Europeană ai căror cetățeni nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză.
Dintre cele patru state, Croația este cel mai nou membru al UE, din anul 2013.
Includerea celor patru țări UE în programul Visa Waiver s-a aflat pe masa discuțiilor și la summitul dintre Uniunea Europeană și SUA din luna iunie, de la Bruxelles, dar și la reuniunea ministerială UE – Statele Unite
“Salutăm progresele înregistrate de Statele Unite și de UE în direcția îndeplinirii de către alte state membre ale UE a cerințelor necesare pentru călătoriile fără viză în Statele Unite”, au consemnat președintele american Joe Biden și liderii Comisiei Europene și Consiliului European.
Apoi, Statele Unite și Uniunea Europeană au salutat progresele înregistrate de cele patru state membre ale UE – România, Bulgaria, Cipru și Croația – care nu au fost incluse încă în programul Visa Waiver, într-o declarație comună adoptată de SUA și UE la finalul unei reuniuni la nivelul miniștrilor afacerilor interne.
În ceea ce privește România, ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologul american, Antony Blinken, au convenit în luna martie să lucreze împreună pentru includerea României în programul Visa Waiver, după ce o înțelegere similară fusese agreată și cu predecesorul lui Blinken, fostul de secretar de stat Mike Pompeo.
Potrivit legislației SUA privind imigrația și cetățenia, pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru România, rata de respingere a candidaților trebuie să fie sub 3%, însă la începutul anului 2020 aceasta era de 10.44%.
VWP este un parteneriat de securitate cuprinzător între Statele Unite și țările desemnate, care facilitează călătoriile internaționale în Statele Unite pentru afaceri sau turism fără viză pentru o perioadă de până la 90 de zile, protejând în același timp securitatea națională.
Pentru a participa la VWP, o țară trebuie să îndeplinească în permanență cerințe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, aplicarea legii privind imigrația, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor. Aceste cerințe includ o rată de refuzuri de vize pentru neimigranți mai mică de trei procente, emiterea de documente de călătorie sigure și colaborarea strânsă cu autoritățile americane de aplicare a legii și de combatere a terorismului.