VIRUSUL ZIKA: OMS a creat o Unitate de Răspuns Global

  • 02 Februarie 2016 16:22
VIRUSUL ZIKA: OMS a creat o Unitate de Răspuns Global

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acțiunilor de combatere a propagării virusului Zika.

Virusul Zika este suspectat de provocarea la nou-născuți a unor malformații congenitale și a unor afecțiuni neurologice grave, informează EFE marți, 2 februarie.

Măsura a fost luată după ce luni seara, la finalul reuniunii unui comitet de urgență, OMS a declarat că ''recenta creștere a numărului de cazuri de microcefalie și de alte afecțiuni neurologice înregistrate în Brazilia, după o situație asemănătoare petrecută în Polinezia Franceză în 2014, reprezintă o urgență globală de sănătate publică''.

Potrivit OMS, patru țări - Brazilia, Franța, SUA și Salvador - au furnizat informații în legătură cu o posibilă asociere a acestor probleme de sănătate cu virusul Zika, propagat prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti.

O decizie similară a mai fost luată de OMS doar în alte trei ocazii până acum: în legătură cu poliomielită, gripa H1N1 și ebola, a detaliat într-o conferință de presă la Geneva, Antony Costello, un expert în probleme de microcefalie din cadrul acestei organizații.

Noua structură, care a fost înființată rapid ''în virtutea unor lecții învățate în timpul crizei Ebola'', a început deja să lucreze, a asigurat el.

''Nu putem ignora faptul că s-a multiplicat brusc numărul cazurilor de microcefalie. Patru mii de cazuri suspecte reprezintă mult'' prin comparație cu situația obișnuită, a apreciat expertul.

''Credem că asocierea (între virus și malformații) este vinovată'', până la proba contrarie, ''când se va dovedi că este nevinovată'', a subliniat Antony Costello. ''Știm că infecțiile virale pot cauza microcefalie și din această cauză avem suspiciuni'', a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău