Virusul lovește iar Europa. Spania devine prima țară din UE cu peste un milion de infectări. Situație critică în Franța, Cehia, Italia

  • 22 Octombrie 2020 08:51
Virusul lovește iar Europa. Spania devine prima țară din UE cu peste un milion de infectări. Situație critică în Franța, Cehia, Italia

Spania este prima țară din Uniunea Europeană care depășește pragul de un milion de infectări cu noul coronavirus. Franța se apropie și ea de această cifră dramatică și se gândește la noi restricții. În Italia a fost atins un nou record al infectărilor într-o singură zi, iar Cehia are cea mai accelerată rată de îmbolnăvire.

Spania a trecut de acest prag după un nou record, de aproape 17.000 de cazuri în 24 de ore.

Spania, care numără circa 47 de milioane de locuitori, este cea de a șasea țară din lume care atinge acest prag de un milion de cazuri, după SUA, India, Brazilia, Rusia și Argentina, potrivit unei numărători efectuate de AFP plecând de la surse oficiale.

Al doilea val al pandemiei de COVID-19 s-a soldat cu mai puțini morți decât primul, între martie și aprilie, la vârful pandemiei, când Spania înregistra peste 800 de morți pe zi. În plus, vârsta medie a pacienților contaminați a scăzut.

Dar, în condițiile în care personalul medical se teme de o nouă saturație a spitalelor, ministrul sănătății, Salvador Illa, a declarat că guvernul se gândește la noi măsuri restrictive, printre care și impunerea unei interdicții de circulație, cum au făcut-o deja Franța, Belgia, Slovenia și Italia, în două regiuni.

"Vom avea săptămâni foarte dificile, vine iarna, al doilea val nu mai este o amenințare, este o realitate în toată Europa", a avertizat Illa, care a adăugat că guvernul este "deschis la toate propunerile" pentru limitarea contagierilor.

Franța se apropie de un milion de infectări și se iau în calcul noi restricții

Franța se apropie de un milion de infectări, după ce a raportat ieri aproximativ 27.000 de infectări.

Guvernul francez dorește să poată aplica restricții de circulație, de adunări și privind deschiderea de localuri până cel puțin pe 1 aprilie 2021, pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus, potrivit unui proiect de lege prezentat miercuri la Consiliul de Miniștri al Franței.

Aceste restricții, ce s-ar putea aplica pe întreg teritoriul sau în unele regiuni, vor fi adaptate în funcție de intensitatea epidemiei.

După un prim val care a făcut 30.000 de morți în primăvară și măsuri de izolare impuse la nivel național timp de două luni, Franța trece în prezent printr-un al doilea val de epidemie. În prezent, 2.168 de persoane sunt la terapie intensivă sau reanimare, cel mai mare număr de la mijlocul lui mai, iar 33.885 au murit de COVID-19 de la începutul epidemiei.

Începând de sâmbătă, circa 20 de milioane de francezi sunt sub incidența interdicției de circulație pe timpul nopții, de la 21:00 la 06:00. Alte câteva departamente vor intra în alertă maximă joi și noi metropole vor fi vizate de această interdicție.

Franța se află în stare de urgență sanitară, restabilită prin simplu decret, în vigoare până pe 16 noiembrie. Extinderea ei dincolo de o lună de zile necesită un vot în parlament.

Număr record de contaminări într-o singură zi, în Italia

Situația nu este mai bună nici în Italia care a înregistrat peste 15.000 de cazuri într-o zi, un record de la debutul pandemiei.

Guvernul a decis să pună sub carantină capitala, Roma, și două regiuni: Lombardia și Campania. 

Lombardia amenință să devină din nou un mega focar de coronavirus. Într-o singură săptămână, între 12 și 19 octombrie, numărul pacienților internați a crescut cu 145%, iar al celor care ajung la terapie intensivă, cu 126%.

Ministrul german al Sănătății, infectat cu noul coronavirus

În Germania, ministrul sănătății s-a infectat cu noul coronavirus și este în izolare.

Deși rata infectărilor cu noul coronavirus este în Germania mai mică decât în mare parte a Europei, numărul contaminărilor a crescut mult în ultimele zile și a ajuns sâmbătă la un record zilnic de 7.830, potrivit Institutului Robert Koch.

Cehia, cea mai accelerată creștere a infectărilor din Europa

Cehia a revenit la carantină, pentru a opri valul uriaș de infectări cu SARS-COV 2 din ultima perioadă. Țara înregistrează în ultimele săptămâni cea mai accelerată creștere a numărului de contaminări din Europa.

Guvernul de la Praga  a ordonat suspendarea activității magazinelor și serviciilor neesențiale. Ieșirea din casă mai este permisă doar pentru a merge la serviciu, la cursuri sau la medic.

"Aceste măsuri, chiar dacă sunt unele dure și împovărătoare pentru populație, sunt absolut necesare", a declarat ministrul ceh al sănătății Roman Prymula.

Cel mai recent bilanț indică peste 11.000 de infectări într-o zi, la o populație de puțin peste 10 milioane.

Guvernul de la Budapesta caută soluții să mențină economia în funcțiune

Ungaria a înregistrat miercuri 1.423 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, totalul infectărilor la nivel național ajungând la 50.180

"Virusul se răspândește cu repeziciune în Europa", se arată pe site-ul guvernului, adăugând că executivul de la Budapesta intenționează să mențină economia în funcțiune și să nu lase virusul să paralizeze viața de zi cu zi.

Numărul infectărilor în Polonia s-a dublat în trei săptămâni

Numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în Polonia s-a dublat în mai puțin de trei săptămâni și depășește acum pragul de 200.000, a declarat Ministerul Sănătății polonez, anunțând un nou record zilnic de 10.040 de noi infectări.

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii Europene au fost convocați la un summit on-line, pe 29 octombrie, în care vor discuta despre evoluția pandemiei.

 

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău