Virginijus Sinkevičiu a apreciat rolul crucial pe care R. Moldova îl are în înființarea Liniilor de solidaritate pentru securitatea alimentară globală, în contextul războiului din Ucraina

  • 25 Noiembrie 2022 12:15
Virginijus Sinkevičiu a apreciat rolul crucial pe care R. Moldova îl are în înființarea Liniilor de solidaritate pentru securitatea alimentară globală, în contextul războiului din Ucraina

Aflat în vizită în Rep. Moldova, Comisarul Uniunii Europene pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a ținut astăzi, 25 noiembrie, un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău. El apreciat rolul crucial pe care Rep. Moldova îl are în înființarea liniilor de solidaritate pentru securitatea alimentară globală, în contextul războiului din Ucraina. Oficialul european a subliniat, de asemenea, necesitatea unor măsuri suplimentare de consolidare a sistemelor de aprovizionare cu resurse energetice, inclusiv creșterea utilizării surselor regenerabile. Cu ocazia vizitei Comisarului UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a fost semnat acordul de aderare a Rep. Moldova la programul UE pentru climă și Mediu, numit ”LIFE”, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova este o țară europeană care cu siguranță va fi membră a Uniunii Europene - un proces deloc simplu și rapid, dar care merită efortul. Cu acest îndemn și-a început discursul Comisarul UE pentru mediu în fața deputaților de la Chișinău.

Virginijus Sinkevicius a condamnat războiul de agresiune nejustificat al Federației Ruse, care provoacă suferință și distrugeri în Ucraina,  denunțând faptul că Moscova folosește resursele energetice ca armă și șantaj împotriva atât a Uniunii Europene cât și împotriva Rep. Moldova. El a subliniat rolul pe care Rep. Moldova îl are în sprijinirea refugiaților ucraineni dar și în economia Ucrainei prin liniile de solidaritate pentru securitatea alimentară.

Rep. Moldova a jucat un rol crucial în înființarea Liniilor de solidaritate la creșterea securității globale și sprijinirea economiei ucrainene. Rusia folosește resursele energetice ca armă pentru a șantaja Europa. Rep. Moldova este țara cea mai afectată. Nu suntem însă speriați de șantajul rusesc. Sunt la curent și despre alte implicații ale războiului asupra Rep. Moldova precum pana de curent națională în urma atacurilor infrastructurii energetice ucrainene. Acest lucru crește necesitatea consolidării măsurilor de reziliență în domeniul energetic și creșterea producerii de energie regenerabilă. În acest sens aș vreau să vă asigur: prietenul la nevoie se cunoaște, iar pentru Rep. Moldova acest prieten este Uniunea Europeană”, a declarat Virginijus Sinkevicius.

Virginijus Sinkevičius a salutat semnarea acordului de aderare a Rep. Moldova la programul Uniunii Europene ”LIFE”, un instrument de finanțare a proiectelor de protejare a mediului și reducerea schimbărilor climatice.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a enumerat o serie de acțiuni și proiecte legislative desfășurate și inițiate de actuala guvernare, precum campania de împădurire, proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților, simplificarea procedurilor de implementare a sistemelor fotovoltaice.

Mi-a plăcut enunțul dumneavoastră pe final că mediul trebuie să fie mediul unde n-ar trebui să existe divergențe politice sau geo politice. Problemele de mediu, încălzirea globală, poluarea nu are hotare, nu se oprește la vamp. Ne vizează pe toți. Toți în fața naturii, a mediului, a planetei noastre suntem, într-un final egali”, a spus Grosu.

În contextul perioadei dificile pe care Rep. Moldova o traversează ca urmare a războiului din Ucraina, președintele legislativului a mulțumit statelor membre și instituțiilor europene pentru că au făcut front comun în sprijinul Rep. Moldova, inclusiv în drumul său spre integrarea în Uniunea Europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău