Viorel Morari, despre activitatea PG și declarațiile lui Veaceslav Platon

  • 02 Decembrie 2020 12:34
Viorel Morari, despre activitatea PG și declarațiile lui Veaceslav Platon

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, afirmă că, deși nu dispune de pază de stat, așa cum este în cazul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, sau al lui Veaceslav Platon, și chiar și cu riscul continuării persecutării sale și a persoanelor apropiate, va continua să lupte cu deficiențele care apar în activitatea procuraturii. Referindu-se la Veaceslav Platon, Morari a declarat că a devenit un trend ca persoane asupra căror planează anumit suspiciuni să vorbească în locul procuraturii, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Viorel Morari a declarat că Veaceslav Platon a vorbit despre implicarea lui în anumite evenimente din viața socială, însă aceste declarații nu sunt decât aberații. Acesta a prezentat o ordonanță prin care Platon a fost recunoscut parte vătămată, căreia i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare de 300 de milioane de dolari. „Adică, Veaceslav Platon, în dosarul în care eu sunt acuzat și care se află la examinare în instanța de judecată, a fost recunoscut parte vătămată”, a notat Viorel Morari, care afirmă că ordonanța nu este argumentată.

Potrivit lui, mai nou, Platon a difuzat o scrisoare adresată Delegației Uniunii Europene la Chișinău  privind problematica investigării „laundromatului”. Aceasta în condițiile în care, potrivit lui, în spațiul public, au apărut informații că el ar fi arhitectul acestei scheme.

Viorel Morari s-a referit și la conferința de presă a procurorului general din 1 decembrie, spunând că Alexandr Stoianoglo a operat doar cu informații distorsionate. Potrivit lui, actuala conducere a PG este incompetentă în a efectua investigația în dosarul furtului miliardului, iar procurorul general minte când spune că nu pornește dosare la comandă sau că nu exercită imixtiune. Potrivit lui, există erori inacceptabile și acest lucru este valabil și în cauzele penale care i-au fost intentate, inclusiv în cazul rudelor sale.

Cât despre declarațiile procurorului general că „nu poate să-i închidă gura” lui Veaceslav Platon, atunci când acesta divulgă datele urmării penale, Viorel Morari susține că în astfel de cazuri, conform legii, este răspundere penală.

Șeful suspendat al PA a acuzat procurorul general că nici până astăzi nu s-a clarificat de ce Interpol nu a acceptat darea în căutare internațională a lui Vlad Plahotniuc. Trimiterea cererilor pentru comisii rogatorii în toate statele lumii nu este o soluție eficientă pentru a obține extrădarea acestuia, spune Viorel Morari.

După declarațiile lui Viorel Morari, Procuratura Generală a venit cu o reacție, în care menționează că „libertatea de exprimare este un drept fundamental, care nu poate fi îngrădit nici inculpaților, inclusiv lui Veaceslav Platon și Viorel Morari”. Instituția mai precizează că va continua să depună eforturi pentru investigarea dosarelor în care cei doi figurează, respectându-le, concomitent, toate drepturile procesuale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău