Viorel Cibotaru: Scopul vizitei ambasadorului american la Ministerul Apărării a fost să-i dea în obraz actualului ministru pentru neîndeplinirea de către R.Moldova a obligațiunilor care reies din cooperarea cu SUA

  • 30 Septembrie 2020 13:40
Viorel Cibotaru: Scopul vizitei ambasadorului american la Ministerul Apărării a fost să-i dea în obraz actualului ministru pentru neîndeplinirea de către R.Moldova a obligațiunilor care reies din cooperarea cu SUA

Colaborarea bilaterală pe segmentul de apărare, dar și participarea militarilor moldoveni în operațiuni internaționale de menținere a păcii au fost printre subiecte discutate în cadrul unei întrevederi dintre ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck Hogan și ministrul Apărării, Alexandru Pânzari. În opinia experților, scopul întrevederii a fost să amintească autorităților de la Chișinău despre angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul mai multor acorduri ce țin de cooperarea militară și care în mare parte nu au fost realizate în ultimii ani. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan și ministrul Apărării, Alexandru Pânzari au vorbit despre activitățile comune la care militarii moldoveni au participat alături de cei din armata SUA.

Agenda discuțiilor a vizat și subiecte ce țin de participarea militarilor din Republica Moldova în operațiuni internaționale de menținere a păcii și modalitățile de extindere a prezenței militarilor Armatei Naționale în misiuni de pacificare.

Ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, expert în domeniul apărării, consideră că întrevederea ambasadorului american cu ministrul Apărării nu este una de curtoazie, ci mai degrabă de a aminti despre angajamentele neonorate ale Republicii Moldova în cadrul programelor de cooperare militară.

„Scopul vizitei ambasadorului Statelor Unite la Ministerul Apărării a fost să-i dea în obraz actualului ministru al Apărării pentru neîndeplinirea de către Republica Moldova a obligațiunilor sale care reies din cooperarea cu SUA, din dialogul strategic, din acele multiple programe. În această discuție se face referire foarte clar la neîndeplinirea de către Republica Moldova a obligațiunilor sale după completarea a câtorva faze a programei GPOI de construire a facilităților de către SUA a unui fond de 10 milioane de dolari pentru construcția la Bulboaca a unui centru de pregătire a militarilor moldoveni pentru participarea la operațiuni de menținere a păcii. Și Republica Moldova și-a luat angajamentul, odată cu finalizarea acestui program, să participe la operațiuni de menținere a păcii, a menționat Viorel Cibotaru.

Expertul constată că în ultimii ani relațiile de cooperare militară dintre Republica Moldova și SUA au fost înghețate, inclusiv, din cauza clasei politice de la Chișinău.  

„Eu cred că faza practică a relațiilor cu Statele Unite care se reflectă în multiple programe de cooperare sunt, practic, înghețate. Probabil, parțial și din cauza pandemiei au fost restrânse contactele, exercițiile și alte activități planificate, dar și din nedorința guvernării socialiste și democrate de a intensifica sau cel puțin de a explora acele programe la care Republica Moldova a aderat și a beneficiat. Da, anumite programe continuă, Slavă Domnului, pentru că fără acest suport și fără această cooperare noi am fi completamente izolați, a opinat Viorel Cibotaru.

Expertul în domeniul apărării constată că în ultimii ani au fost înghețate și relațiile de colaborare bilaterală pe segmentul militar cu Ucraina, România, Georgia, dar și cu alte state.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău