Violențele continuă pentru a patra noapte consecutivă în suburbiile metropolei Paris

  • 08 Februarie 2017 09:48
Violențele continuă pentru a patra noapte consecutivă în suburbiile metropolei Paris

Autoritățile franceze au arestat marți noaptea aproximativ zece persoane, după ce ciocnirile violente au continuat pentru a patra noapte consecutivă între forțele de ordine și tinerii din suburbiile nordice ale metropolei Paris. Aceste tensiuni sunt generate de acuzații potrivit cărora brutalitatea poliției se răspândește în mai multe cartiere mărginașe ale capitalei Franței, transmite Reuters.

Yves Lefebvre - reprezentant al sindicatului polițiștilor SGP - a declarat că până la zece autovehicule au fost incendiate, după ce tinerii au aruncat cu cocktailuri Molotov spre forțele de ordine din suburbia Aulnay-sous-Bois. În 2005, aceleași suburbii nordice ale metropolei pariziene au fost zguduite de ciocniri extrem de violente, care au atras atenția presei internaționale, scrie news.ro.

”Au existat mai multe ciocniri violente în timpul nopții”, a precizat Lefebvre.

Deși mult mai limitate decât în urmă cu 12 ani, aceste ciocniri amintesc de tensiunea permanentă din aceste suburbii, unde rata șomajului este cu mult peste medie, iar populația este în mare parte formată din imigranți.

De asemenea, un șofer de autobuz a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovit de un cocktail Molotov. Rănile acestuia s-au dovedit superficiale.

”Din păcate, aceste cartiere s-au transformat în adevărat ghetouri”, a declarat Lefebvre.

Acesta a atras atenția că polițiștii nu sunt antrenați coresupunzător pentru a gestiona violențele din suburbiile pariziene.

Problemele au început în suburbia Aulnay-sous-Bois. Patru polițiști au fost suspendați în urma unor acuzații, potrivit cărora au utilizat o forță excesivă în timpul arestării unui tânăr de 22 de ani, inclusiv prin penetrarea anală cu un baston.

De asemenea, unul dintre polițiști este anchetat pentru viol, iar ceilalți trei pentru violență inutilă.

Președintele Francois Hollande a vizita în urmă cu o zi victima, care este tratată la spitalul din Aulnay.

Lefebvre a explicat că violențele din timpul nopții au avut loc în mare parte în orașele din jurul Aulnay-sous-Bois. 

Această suburbie a fost implicată inclusiv în revoltele violente din 2005, izbucnite după ce doi adolescență care fugeau de poliție au murit electrocutați într-o centrală electrică de cartier. Se pare că adolescenții încercau să se ascundă în respectiva centrală electrică și moartea lor a fost considerată un accident de către autorități.

Trei săptămâni de revolte au urmat respectivului incident, în care peste 10.000 de autovehicule și 300 de locuințe au fost incendiate de tinerii din suburbiile Parisului.

Nicolas Sarkozy a declarat stare de urgență, iar situația a atras atenția asupra contrastului dintre metropola pariziană și viața din suburbiile sale.

În Aulnay, rata șomajului ajunge la aproape 19%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău