Violențele continuă la Hong Kong: Noi confruntări între manifestanți și forțele de ordine

  • 01 Iulie 2019 09:23
Violențele continuă la Hong Kong: Noi confruntări între manifestanți și forțele de ordine

Noi confruntări s-au produs luni în Hong Kong între Poliție și manifestanți în timpul ceremoniilor dedicate marcării a 22 de ani de la retrocedarea teritoriului către China, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Șefa Executivului, Carrie Lam, puternic contestată de către cetățenii din Hong Kong după prezentarea în Parlament a unui proiect de lege care ar fi permis extrădarea cetățenilor către China continentală, a fost prezentă la ceremonii. Poliția a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc pentru a dispersa protestatarii.

CNN informează că un grup format din zeci de protestatari a încercat să intre cu forța în sediul Guvernului local, iar polițiștii au fost nevoiți să intervină pentru a-i împiedica, inclusiv prin utilizarea gloanțelor de cauciuc. Protestatarii au folosit mai multe obiecte din metal pentru a sparge ușile de la intrarea în clădirea guvernamentală.

Potrivit CNN, acesta este cel mai violent protest din 12 iunie până în prezent.

Deși Lam a anunțat că adoptarea noii legi privind extrădarea a fost suspendată pe termen nelimitat, milioane de persoane au protestat pe străzile din Hong Kong solicitând demisia acesteia, retragerea completă a proiectului, eliberarea activiștilor reținuți în timpul demonstrațiilor și anchetarea forțelor de ordine care au folosit forța în mod nejustificat.

În cadrul unui discurs, Carrie Lam a spus că, în urma protestelor de luna trecută, a realizat că trebuie să îi asculte mai mult pe cetățeni. „Îmi voi învăța lecția și vă asigur că viitoarele acțiuni ale Guvernului vor fi mai aproape de aspirațiile, sentimentele și opiniile comunității”, a spus ea.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău