Violențe la Tbilisi | Președintele Georgiei acuză „coloana a cincea” rusă

  • 21 Iunie 2019 11:49
Violențe la Tbilisi | Președintele Georgiei acuză „coloana a cincea” rusă

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a lăsat să se înțeleagă că la originea violențelor de joi seara din fața parlamentului de la Tbilisi, care riscă să divizeze țara, s-ar afla 'coloana a cincea' a Rusiei, țară pe care ea a numit-o drept 'inamic și ocupant', informează Reuters, potrivit Agerpres.

Declarațiile președintei georgiene survin în contextul violențelor produse la Tbilisi, unde poliția a recurs la gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a-i dispersa pe manifestanții care au încercat joi seara să ia cu asalt clădirea parlamentului țării.

Confruntările dintre manifestanți și scutieri s-au soldat cu zeci de răniți de ambele părți: 39 de polițiști și 30 de manifestanți, conform AFP. Unii dintre manifestanții au rămas fără un ochi, în cursul ciocnirilor fiind agresați și unii dintre ziariștii prezenți în piață, conform media ruse.

Moscova a acuzat de instigare la violențe forțe radicale politice din Georgia, care - potrivit ei - propagă sentimente antirusești.

Mai multe mii de georgieni s-au adunat în fața parlamentului georgian pentru a protesta împotriva vizitei deputatului rus Serghei Gavrilov, deputat în Duma de Stat (camera inferioară rusă). Gavrilov a vorbit de la tribuna forului legislativ georgian, fiind invitat la Tbilisi cu ocazia forului Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia (IAO), un organism instituit de parlamentul grec în 1993 pentru a încuraja relațiile dintre parlamentarii creștin-ortodocși.

Gavrilov, președinte al Adunării Generale a IAO, a vorbit în fața celor prezenți în limba rusă chiar de pe locul rezervat de regulă președintelui parlamentului Georgiei. Faptul a provocat indignarea unor politicieni georgieni care doresc ca Rusia să fie ținută la distanță.

Potrivit AFP, aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei georgiene pentru a cere demisia președintelui legislativului, Irakli Kobakhidze, după ce s-a aflat că deputatul rus a vorbit chiar de pe scaunul său din prezidiu.

'Rusia este inamicul nostru și țară ocupant. A cincea coloană pe care ea o dirijează poate fi mai periculoasă decât o agresiune deschisă', a afirmat Zurabișvili într-o postare pe pagina sa de Facebook. 'Doar Rusia beneficiază de pe urma sciziunii țării și a societății și a confruntării interne și aceasta este astăzi cea mai puternică armă a sa', a subliniat președinta Georgiei.

Influența rusă în Georgia reprezintă un subiect extrem de sensibil. Această țară mică din Caucazul de Sud, aliată a SUA, s-a confruntat cu Moscova într-un scurt conflict de cinci zile în august 2008.

Georgia a întrerupt legăturile diplomatice cu Rusia după ce Moscova a recunoscut în același august fierbinte din 2008 independența celor două regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia, unde Rusia dispune în prezent de baze militare.

Moscova a acuzat vineri forțele de opoziție georgiene de încercarea de a împiedica o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două țări, a informat agenția de presă TASS, după violențele de seara trecută de la Tbilisi. Ministerul de Externe rus a declarat că forțe 'radicale' au organizat deliberat manifestații joi seara în timpul vizitei unei delegații ruse la Tbilisi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău