Violențe în Iran: Teheranul acuză Washingtonul de ingerință

  • 18 Noiembrie 2019 11:14
Violențe în Iran: Teheranul acuză Washingtonul de ingerință

Teheranul a acuzat Washingtonul de amestec în afacerile interne ale Iranului după ce Statele Unite și-au exprimat susținerea față de 'poporul iranian' în contextul violentelor manifestații împotriva creșterii prețului la benzină din ultimele zile, informează France Presse, preluat de Agerpres.

Așa cum am spus poporului iranian acum un an și jumătate: SUA sunt alături de voi', a transmis sâmbătă secretarul de stat american Mike Pompeo într-o postare pe Twitter.

Aceste cuvinte reprezintă 'expresia sprijinului arătat de secretarul de stat american pentru un grup de rebeli', notează Ministerul de Externe iranian într-un comunicat dat publicității în noaptea de duminică spre luni.

Ministerul 'condamnă aceste afirmații intervenționiste', se mai spune în text, potrivit căruia 'nobilul popor iranian știe bine că afirmații ipocrite de acest gen nu relevă de fapt niciun semn onest de simpatie'.

Cel puțin două persoane (un civil și un polițist) și-au pierdut viața de vineri seara în Iran în urma unor manifestații violente, izbucnite în numeroase orașe ale țării la scurt timp de ce autoritățile au anunțat o creștere considerabilă a prețului la carburanți.

Potrivit planului anunțat de guvern, prețul la benzină, puternic subvenționat, aproape că se va dubla pentru primii 60 de litri achiziționați pe lună, pentru care se vor plăti 15.000 de riali (11 eurocenți) per litru față de 10.000 în prezent. Dincolo de această cantitate, prețul litrului urmează să se tripleze, la 30.000 de riali.

Autoritățile asigură că de veniturile obținute în urma creșterii prețului la benzină vor beneficia circa 60 de milioane de iranieni defavorizați (dintr-o populație de 83 de milioane).

Duminică, Casa Albă și-a exprimat sprijinul pentru 'iranieni în manifestațiile lor pașnice împotriva regimului care ar trebui să-l conducă'.

'Noi condamnăm recurgerea la forță și restricțiile de comunicare împotriva manifestanților', a indicat Stephanie Grisham, purtătoare de cuvânt a executivului american într-un comunicat denunțând, potrivit ei, derivele puterii care 'și-a abandonat propriul popor'.

De la începutul contestării, mai multe zeci de persoane au fost arestate, conform unor informații apărute în presa iraniană.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău