Violențe în Franța: Președintele Macron apreciază că „vârful” revoltelor a trecut și promite „răspunsuri fundamentale”

  • 05 Iulie 2023 14:55
Violențe în Franța: Președintele Macron apreciază că „vârful” revoltelor a trecut și promite „răspunsuri fundamentale”

Președintele francez Emmanuel Macron a promis „răspunsuri fundamentale” după o săptămână de violențe în întreaga țară, declanșate după decesul unui adolescent de origine algeriană împușcat de un polițist în cursul unui control rutier la Paris, relatează miercuri dpa, citată de Agerpres.

La întâlnirea de marți cu 241 de primari din localități afectate de revolte, șeful statului a subliniat că se impune un „răspuns pe măsura celor experimentate” de Franța și s-a oferit să acorde „sprijin moral” și ajutor la refacerea facilităților publice distruse.

Macron a remarcat cu acest prilej că „vârful" revoltelor a trecut, adăugând însă că mai este nevoie de precauție în zilele și săptămânile următoare și că prioritatea trebuie să o constituie o „ordine durabilă”.

El a menționat și că trebuie luată în considerare blocarea social media pentru a preveni noi revolte.

„Dacă lucrurile scapă de sub control, ai putea fi pus în situația de a reglementa (rețelele sociale) sau de a le închide. Desigur, acest lucru nu trebuie făcut sub impulsul momentului și mă bucur că nu am procedat așa”, a insistat Macron, care anterior acuzase social media că alimentează această violență, menționând în special Snapchat și TikTok, platforme pe care se organizează „adunări violente”.

Un bilanț prezentat miercuri de Ministerul de Interne francez și citat de AFP a indicat că intensitatea revoltelor începute pe 27 iunie a continuat să scadă în noaptea de marți spre miercuri, tendință înregistrată începând de duminică.

Conform acestui bilanț, pe plan național 16 persoane au fost reținute, șapte dintre ele la Paris, și opt clădiri au fost incendiate sau avariate, fiind înregistrate în total 202 incendii în spații publice, mai ales pubele și mașini. Circa 45.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în cursul nopții și niciunul nu a fost rănit.

Marți, autoritățile au anunțat că 3.625 de persoane au fost reținute pe plan național de la începutul revoltelor, dintre care 1.124 minori, 990 dintre ele fiind deferite justiției și 380 încarcerate.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a atenționat marți în parlament împotriva stigmatizării străinilor în urma acestor violențe, subliniind că mai puțin de 10% dintre cei arestați în ultimele zile nu sunt cetățeni francezi și doar 40 dintre ei urmează să fie expulzați.

„Nu vrem ură împotriva poliției sau a străinilor. Vrem dragoste față de republică”, a declarat Darmanin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău