Violența și presiunea socială sunt cele mai importante provocări cu care se confruntă astăzi femeile din Rep. Moldova, susține  reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova, Natalia Plugaru

  • 08 Martie 15:32
Violența și presiunea socială sunt cele mai importante provocări cu care se confruntă astăzi femeile din Rep. Moldova, susține  reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova, Natalia Plugaru

În ultimii ani, Rep. Moldova a făcut progrese în plan legislativ, mai  multe femei se regăsesc în politică, economie, afaceri, dar ca societate, oamenii încă promovează inegalitatea de gen. De aceea, violența și presiunea socială sunt cele mai importante provocări cu care se confruntă astăzi femeile din Rep. Moldova,  susține  reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova, Natalia Plugaru. Aceasta a declarat în emisiunea „Sănătos Informațional” de la Radio Chișinău că fiecare a treia femeie din Republica Moldova a suferit pe parcursul vieții, o formă de violență, transmite Radio Chișinău.

Astăzi în Republica Moldova la 100 de femei, revin 91 de bărbați. Datele biroului național de statistică mai arată că femeile au o speranță de viață mai mare cu aproape 8 ani în comparație cu bărbații, se căsătoresc mai de vreme, dar sunt mai bine instruite. Cu toate acestea salariul mediu al acestora este cu 13% mai mic, decât al bărbaților.       

Acesta este profilul femeilor din statistici, dar cum se simt ele în afara cifrelor și cu ce probleme se confruntă ne-a spus reprezentanta adjunctă a fondului națiunilor unite pentru populație UNFPA Moldova, Natalia Plugaru. Potrivit ei, cea mai mare provocare cu care se confruntă femeia este presiunea socială:  
      
„Presiunea socială în ideea că femeia trebuie să nască copii, trebuie să-și facă carieră, să contribuie la natalitatea țării, să stea în concediu de maternitate sau să revină mai repede. Acest TREBUIE pune o presiune foarte mare asupra femeii și într-un final femeile sunt prinse într-un cerc vicios să împartă cariera și familia. Acest lucru le afectează foarte mult emoțional și într-un final are un impact asupra sănătății fizice și mintale. În viață de zi cu zi, noi oamenii încă foarte mult promovăm și perpetuăm rolurile de gen, ce trebuie să facă femeia și ce trebuie să facă bărbatul”, a declarat Natalia Plugaru.       

Natalia Plugaru a mai accentuat că violența este un alt fenomen care afectează astăzi femeile. Potrivit ei, fiecare a treia femeie pe parcursul vieții, a suferit o formă de violență. Și din păcate violența încă este tolerată. Sondajele au arătat că mai mult de jumătate din populația Moldovei susține că violența este  un fenomen de familie, unul intim și nu trebuie să fie discutat.    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău