Violența împotriva femeilor, cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului

  • 30 Iulie 2014 15:23
Violența împotriva femeilor, cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului

Zeci de reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, administrației publice locale, specialiști în domeniul gender participă la o masă rotundă pe tema promovării drepturilor femeilor.

Evenimentul are loc cu ocazia marcării a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei în Republica Moldova. 

Violența împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului în vremurile noastre, susțin specialiștii în domeniu. La centrul ”Casa Mărioarei” din Chișinău se adresează anual pentru ajutor peste o mie de femei din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Președinta instituției, Elena Burcă, susține că acest fenomen nu este caracteristic doar păturilor social vulnerabile ale populației, iar violența nu înseamnă neapărat agresiune fizică.

Problema violenței domestice, și în particular cea asupra femeii în Republica Moldova, este una gravă pentru că nu este acceptată ca fiind o problemă a societății, așa cum se întâmplă în Occident, mai spun specialiștii în domeniul drepturilor omului.

Chiar dacă Republica Moldova stă bine la capitolul legislație în domeniul protejării drepturilor femeilor, problemele apar în procesul de implementare. Viceministrul Muncii, Sergiu Sainciuc explică domeniile în care femeile sunt discriminate în Republica Moldova.

Datele statistice arată că în Republica Moldova una din șase femei din mediul rural și a șaptea din mediul urban a fost supusă măcar o dată vreunei forme de violențe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău