Vinul moldovenesc, mai gustos sub embargo rusesc (Adevărul)

  • 07 Octombrie 2013 10:16
Vinul moldovenesc, mai gustos sub embargo rusesc (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 7 OCTOMBRIE

Vinul moldovenesc, mai gustos sub embargo rusesc, titrează Adevărul, care publică un reportaj de la Sărbătoarea vinului. Licori de toate aromele şi culorile au curs gârlă timp de două zile în centrul Chişinăului, iar mii de turişti, oficiali şi experţi străini s-au convins de calitatea înaltă a vinurilor noastre, în pofida interdicţiei de export în Rusia.

Adevărul mai scrie despre moldoveanul Vasile Dragan, cel mai mare producător de vin spumant din Rusia, care preia vinăria Contarini din Italia. Contarini este printre primii trei producători de Prosecco din Italia.

Găgăuzii declară război limbii române, scrie Adevărul referindu-se la o hotărâre a Comratului prin care se interzice utilizarea termenilor „limba română“ şi „istoria românilor“ pe teritoriul regiunii. Demnitarii de la Chişinău spun că decizia are un caracter electoral şi e o tentativă „de a tensiona situaţia din ţară, din partea unor forţe nesănătoase“. Ministrul Educaţiei Maia Sandu a atenţionat că dacă liderii autonomiei găgăuze vor rămâne neînduplicaţi, atunci Chişinăul nu le va elibera diplome de studii elevilor.

Federația Rusă nu a obținut rezultate de pe urma presiunilor făcute asupra Moldovei, scrie Timpul care face referire la un portal leton. Publicaţia face referire în context şi la vizitele din septembrie ale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill şi vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care, comentează publicaţia, nu au adus rezultate. Vinurile moldovenești vor fi băute în Europa. Ca și Ucraina, Republica Moldova este foarte aproape de încheierea Acordului de asociere cu UE, se mai spune în articol.

Ziarul Naţional scrie despre masacrul din Siria văzut de două moldovence care au părăsit acea ţară pentru a-şi salva copii de război. După ce și-au întemeiat un cămin și s-au adaptat la tradițiile arabe, astăzi moldovencele din Siria sunt nevoite să se întoarcă acasă, încercând să ia totul de la zero. Femeile povestesc că era imposibil să mai stea cu frica în sân zi și noapte. Peste tot răniți, morți și sânge. Bombardamente la fiecare pas, dacă dai să scoți nasul pe fereastră, te împușcă. Magazinele, școlile, fabricile, totul este închis și dărâmat. Lumină nu este, iar cablurile telefonice sunt rupte. Care mai au rude în alte țări fug peste graniță, care nu - așteaptă moartea sau sfârșitul războiului, însă se pare că este departe, spune una dintre femei, în Ziarul Naţional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
4 °C
cer senin
Umiditate:64 %
Vint:2,1 m/s
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
13 °C
Tue
11 °C
Wed
5 °C

Curs oficial BNM 10 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8465 -0.2825
USD 18.2774 -0.2389
RON 4.1072 -0.0554
UAH 0.6694 -0.0093
RUB 0.2478 0.0031
Arhivă Radio Chișinău