Vinul moldovenesc, mai gustos sub embargo rusesc (Adevărul)

  • 07 Octombrie 2013 10:16
Vinul moldovenesc, mai gustos sub embargo rusesc (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 7 OCTOMBRIE

Vinul moldovenesc, mai gustos sub embargo rusesc, titrează Adevărul, care publică un reportaj de la Sărbătoarea vinului. Licori de toate aromele și culorile au curs gârlă timp de două zile în centrul Chișinăului, iar mii de turiști, oficiali și experți străini s-au convins de calitatea înaltă a vinurilor noastre, în pofida interdicției de export în Rusia.

Adevărul mai scrie despre moldoveanul Vasile Dragan, cel mai mare producător de vin spumant din Rusia, care preia vinăria Contarini din Italia. Contarini este printre primii trei producători de Prosecco din Italia.

Găgăuzii declară război limbii române, scrie Adevărul referindu-se la o hotărâre a Comratului prin care se interzice utilizarea termenilor „limba română“ și „istoria românilor“ pe teritoriul regiunii. Demnitarii de la Chișinău spun că decizia are un caracter electoral și e o tentativă „de a tensiona situația din țară, din partea unor forțe nesănătoase“. Ministrul Educației Maia Sandu a atenționat că dacă liderii autonomiei găgăuze vor rămâne neînduplicați, atunci Chișinăul nu le va elibera diplome de studii elevilor.

Federația Rusă nu a obținut rezultate de pe urma presiunilor făcute asupra Moldovei, scrie Timpul care face referire la un portal leton. Publicația face referire în context și la vizitele din septembrie ale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill și vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care, comentează publicația, nu au adus rezultate. Vinurile moldovenești vor fi băute în Europa. Ca și Ucraina, Republica Moldova este foarte aproape de încheierea Acordului de asociere cu UE, se mai spune în articol.

Ziarul Național scrie despre masacrul din Siria văzut de două moldovence care au părăsit acea țară pentru a-și salva copii de război. După ce și-au întemeiat un cămin și s-au adaptat la tradițiile arabe, astăzi moldovencele din Siria sunt nevoite să se întoarcă acasă, încercând să ia totul de la zero. Femeile povestesc că era imposibil să mai stea cu frica în sân zi și noapte. Peste tot răniți, morți și sânge. Bombardamente la fiecare pas, dacă dai să scoți nasul pe fereastră, te împușcă. Magazinele, școlile, fabricile, totul este închis și dărâmat. Lumină nu este, iar cablurile telefonice sunt rupte. Care mai au rude în alte țări fug peste graniță, care nu - așteaptă moartea sau sfârșitul războiului, însă se pare că este departe, spune una dintre femei, în Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău