Vinul a fost declarat produs alimentar

  • 16 Decembrie 2016 16:39
Vinul a fost declarat produs alimentar

Vinul a fost declarat produs alimentar, iar piața de comerț a acestuia va fi liberalizată, fiind permisă și publicitatea produselor vitivinicole. Parlamentarii au votat în primă lectură o inițiativă a deputatului neafiliat Ion Balan, transmite IPN.

Autorul proiectului a spus că în ultimii ani populația Republicii Moldova consumă mai mult alcool tare, cu concentrația de peste 40 de grade. Anual se consumă peste 150 de milioane de litri de bere, peste 70 de milioane de litri de băuturi cu concentrație mare de alcool, iar vin se consumă doar 15 milioane de litri. Potrivit deputatului, în majoritatea cazurilor nu este clar din ce materie primă se produc băuturile alcoolice tari.

„Ne facem a nu vedea că majoritatea acestor băuturi sunt făcute din spirt amestecat cu apă, adus prin contrabandă, iar băuturile tari ajung mai ieftine ca vinul și, astfel, dăunăm sănătății cetățenilor. A venit timpul să educăm populația în ceea ce ține de consumul vinurilor naturale din struguri. Aceasta va aduce beneficii pentru sănătatea cetățenilor, dar și va impulsiona afacerile autohtone”, a spus parlamentarul.

Membrii Comisiei drepturile omului au criticat acest proiect de lege spunând că de fapt liberalizează piața de alcool și va majora și mai mult volumul de alcool consumat pe cap de locuitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău