Vinovați pentru rateurile spațiale ale Rusiei sunt Ilon Musk, Ucraina și sancțiunile, potrivit unui raport al Roskosmos

  • 02 Decembrie 2018 10:17
Vinovați pentru rateurile spațiale ale Rusiei sunt Ilon Musk, Ucraina și sancțiunile, potrivit unui raport al Roskosmos

Agenția spațială rusa Roskosmos a dat publicității un raport al activității pentru anul 2017, în care recunoaste că Rusia nu poate depăși concurenții săi în ceea ce privește calitatea tehnologiei aerospațiale.

Partea principală a raportului se referă la poziția de lider a Rusiei pe piața globală de lansari în spațiu, fiind a doua dupa SUA. În raport se mai spune că, într-un an, Roskosmos a creat o grupare orbitală de 87 de sateliți, a finalizat construcția primei etape a cosmodromului Vostocinîi și a început să dezvolte nava spațiala Soiuz-5.

Dar, având în vedere anexele la raport, imaginea reală desprinsă din acesta este total diferită, notează Pagina de Rusia.

Astfel, agenția de spațiala și-a planificat ca ponderea exporturilor de tehnologie aerospațială în 2017 să reprezinte aproape un sfert (24,5%) din piața globală, dar în fapt a fost de numai 8,5%. Printre principalele motive se numără sancțiunile occidentale, din cauza cărora Rusia nu are acces la  echipamente de import de înaltă calitate, precum și deprecierea cursului de schimb al rublei. În plus, ”cosmonauții” ruși se plâng de producătorii ucraineni, care de trei ori au întârziat furnizarea de componente și o dată producția unei rachete purtatoare.

În 2017, Roskosmos intenționa să lanseze 25 de rachete, dar în cele din urmă a efectuat numai 21 de lansări pentru clienți guvernamentali și comerciali (patru pentru Ministerul Apărării al Rusiei).

Statele Unite au efectuat în același interval de timp 29 de lansări, iar China – 19, rezultă din declarațiile Roskosmos.

Totodata, agentia spatiala rusa raporteaza o scadere a numarului de accidente: dacă în 2014 s-au înregistrat trei accidente, în 2017 a fost doar unul. În Statele Unite și în Uniunea Europeană în acest timp nu s-a produs niciu accident.

Scăderea competitivității Rusiei pe piața spațială este motivata de Roskosmos de concurența ”neloială” a companiilor private din Statele Unite. Agentia de stat consideră că acestea ofera servicii la „prețuri de dumping”. De exemplu, raportul citează compania SpaceX a lui Ilon Musk și familia de rachete Falcon.

O altă problemă pentru Roskosmos a fost și reducerea finanțării bugetare. Din această cauza, spune corporația, s-a eșuat îndepliniriea planului la producția de tehnologie aerospațiala. În 2017, ponderea echipamentului produs în Rusia a fost de 7,1% din totalul mondial, față de un plan de 7,7%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău