Vineri 13 – povestea unei superstiții

  • 13 Ianuarie 2017 13:39
Vineri 13 – povestea unei superstiții

Trăind într-o perioadă în care multă lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13, ne vine greu să credem că o astfel de superstiție, adânc înrădăcinată și care pare să existe de când lumea, a luat naștere abia în secolul al XX-lea.

Se pare că această superstiție are la bază mai multe evenimente din mitologie și istorie: alungarea din Rai a lui Adam și a Evei, pornirea potopului lui Noe și crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârșitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialiștii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri și ziua de 13 decât la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul celui de-al XX-lea, scrie Descopera.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie așezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri și numărul 13.

La fel ca teama de numărul 13, se pare că și cea legată de ziua de vineri pornește tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicația periodică Notes and Queries se scria "Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, și la fel de nenorocos este și numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină".

La începutul anului 1887, sub conducerea lui David McAdam, judecător la curtea orășenească, Thirteen Club (Clubul Treisprezece) își propune să "refacă reputația" zilei de vineri. Membrii clubului erau convinși că ziua de vineri a început să fie percepută ca aducătoare de ghinion din cauza execuțiilor care se țineau doar în această zi. Prin urmare, acești au decis să își folosească influența pe care o aveau în justiție pentru a-i convinge pe judecători să stabilească execuții în oricare altă zi a săptămânii. De asemenea, judecătorii care îmbrățișau propunerea erau invitații de onoare ai cinelor organizate de Thirteen Club.

Strădaniile celor din cadrul Thirteen Club pentru a înlătura superstiția legată de ziua de vineri au mers chiar mai departe. Aceștia au propus ca sâmbăta, programul de lucru să fie mai scurt, motivând că astfel oamenii din clasa mijlocie vor putea să se pregătească mai bine pentru slujba religioasă de duminică. În mai 1887, în statul New York, a fost promulgată o lege prin care sâmbata era declarată zi cu program de lucru scurt. Totuși, prevederea se aplica doar bancherilor și funcționarilor publici. În lunile ce au urmat, membrii Thirteen Club au continuat să facă lobby pentru ca și muncitorii să se poată bucura de după-amiaza de sâmbăta, la fel ca restul lumii.

Cu toate acestea, obținerea unei sâmbete pe jumătate liberă nu reprezenta, de fapt, țelul celor de la Thirteen Club. Ei doreau ca sâmbata să devină, oficial, o zi în care nu se muncește pentru ca vinerea să fie ultima zi de muncă din săptămână. În acest fel, oamenii s-ar fi bucurat de venirea zilei de vineri și ar fi uitat superstiția atribuită acestei zile.

Vineri 13

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, cea de-a treisprezecea zi a oricărei luni era considerată ca aducătoare de ghinion. Vineri 13, însă, începe să fie percepută drept cea mai ghinionistă zi dintre toate fiindcă unește două dintre cele mai puternice superstiții: numărul 13 și ziua de vineri.

O dovadă a faptului că, până în secolul XX, aceste două superstiții nu erau văzute ca un întreg, pe lângă virgula care se punea între "vineri" și "13" în toate calendarele, este faptul că membrii Clubului nu au menționat nimic despre acest fenomen.

Conform dicționarului de superstiții, prima referire la vineri 13 ca superstiție independentă a fost făcută în 1913 în Notes and Queries, unde era menționat "ghinionul adus de vineri 13". Alte surse susțin că primul text care menționează de ziua de vineri 13 ca superstiție "combinată" este bibliografia lui Gioachino Rossini, scrisă în 1869 de Henry Sutherland Edwards.

În ciuda faptului că nimeni nu știe exact momentul în care s-a produs acest fenomen de combinare a celor două superstiții, majoritatea studiilor arată că "vineri 13" este o superstiție a secolului XX, iar folcloriștii sunt de acord cu această idee. Cert este că, până în 1908, "vineri 13" pătrunsese în mentalul colectiv, dovadă fiind un articol din New York Times din 4 martie în care autorul nota: "Vineri 13 nu îl sperie pe Senatorul Own".

Unii specialiști sunt de părere că "vinovat" pentru introducerea superstiției în mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finanțist și specluator de bursă, supranumit și "regele cuprului". Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculațiilor la bursă și, în 1907, a publicat singurul său roman intitulat "Vineri, treisprezece". Deși azi este complet dat uitării, se pare că acest roman a stat la baza coroborării dintre cele două superstiții temute, în imaginarul colectiv.

Romanul lui Lawson, jumătate poveste de dragoste și jumătate polemică cu privire la modul în care bursa poate fi influențată, s-a bucurat de un mare succes, ca urmare a unei publicități agresive făcute de autorul deja celebru în lumea americană. Dorind ca romanul său să fie un bestseller, Lawson urmează un o strategie de marketing fără scrupule, iar în una dintre reclamele sale promite că va oferi o sumă cu trei zerouri celui care va arăta vreun defect al teoriei propuse de el în carte.

La mai puțin de două luni după apariția reclamei, Lawson și romanul său apar pe prima pagină a ziarelor, după ce un broker a fost arestat pentru că a încercat să destabilizeze bursa din Philadelphia prin teoria propusă în "Vineri, treisprezece".

Următoarea afirmare în presă a lui Lawson a fost în vineri 13 septembrie, același an. Într-un text de reclamă publicat la secțiunea economică din New York Times, speculatorul sfătuia cititorii să cumpere acțiuni ale unor companii de care el era interesat, motivând că, în această zi, bursa este vulnerabilă din cauza superstiției legate de 13. Acest text de promovare, cât și celelalte făcute pentru romanul său, reprezintă unele dintre primele atestări scrise ale superstiției "vineri 13".

Dar fenomenul "vineri treisprezece" nu s-a încheiat aici. În 1916 a apărut filmul mut realizat după romanul lui Lawson. Astăzi filmul a fost declarat pierdut și se pare că nici reclame de promovare ale sale nu au fost păstrate.

Cu toate că astăzi nimeni nu își mai amintește de Lawson, legătura dintre bursa de pe Wall Street și ziua de vineri 13 s-a păstrat până târziu, aproape de zilele noastre.

În anii '30, vineri 13 devenise cea mai populară superstiție din Statele Unite. Un studiu din 1933, publicat în Journal of Abnormal Psychology, realizat pe studenți din șapte colegii americane, indica faptul că 95% din studenții din anul patru și 91% din cei din anul I credeau că ziua de vineri 13 aduce ghinion.

Uneori, superstiția a atins praguri atât de înalte, încât la data de 12 octombrie 1939, consiliul orășenesc din French Lick, din statul Indiana, a dat un decret prin care autoritățile erau obligate să echipeze toate pisicile negre cu clopoței și să se asigure că acestea le vor purta în următoarele 24 de ore. Astfel, locuitorii puteau evita animalele și scăpau de ghinion.

Faptul că acest decret a fost dat la cinci săptămâni după începerea celui de-al Doilea Război Mondial indică faptul că superstițiile devin mai puternice și mai credibile în perioade de incertitudine. Decretul a avut destulă susținere publică pentru a fi păstrat până în 1940, iar vineri 13 iunie 1941 a fost introdus din nou pentru cel puțin un an. Nu se știe exact când s-a renunțat la dotarea pisicilor negre cu clopoței, dar cert este că practica s-a păstrat până în noiembrie 1942, când New York Times nota că decretul "este o măsură de război menită să diminueze stresul populației".

La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica catolică declară că superstițiile sunt păcate și din ce în ce mai multe dicționare definesc termenul de "superstiție" drept o credință irațională. În 1967, Enciclopedia Catolică revizuită definește superstiția ca "atitudine a minții, irațională și nedemnă, asupra naturii, supranaturalului sau Domnului, pornită din ignoranță, frică față de necunoscut sau scrupulozitate morbidă".

Media și guvernele încep să critice dur superstițiile, declarându-le nepatriotice și lipsite de temei științific, o amenințare directă la adresa libertății democratice și a progresului.

Între timp, din ce în ce mai puține scrieri au mai semnalat existența superstiției legate de numărul 13. Mai mult, oamenii au uitat că ea a fost inspirată de Cina cea de Taină, iar acest lucru a dus și mai mult la dispariția fricii.

Clubul Treisprezece

În 1882, veteranul Războiului Civil, căpitanul William Fowler și-a propus să demonstreze că superstiția legată de numărul 13 nu are nicio valoare. El însuși a avut o legătură intensă cu acest număr, luând parte la 13 bătălii majore, fiind trecut în rezervă pe 13 august 1863 și cumpărându-și o casă la 13 luni după aceasta.

Fascinația lui pentru numărul 13 (și pentru superstițiile despre ghinion, în general) s-a concretizat într-o întâlnire a 169 bărbați (13 x 13) într-o zi de vineri 13, la ora 19:13. Pentru a ajunge la cele 13 mese, invitații au trecut pe sub o scară și au vărsat sare pe jos. Toate cuțitele au fost așezate pe farfurii sub forna unui X, iar invitații au cinat sub un banner roșu pe care scria "Morituri Te Salutamus" (noi, cei care vor muri, te salutăm).

Astfel de întâlniri au avut loc anual și de fiecare dată membrii clubului spărgeau oglinzi, vărsau sare și dădeau cuțite din mână în mână sau aprindeau câte o lumânare pentru fiecare membru de la masă, așteptând să vadă care se va stinge prima și să afle astfel care dintre persoane ar urma să moara în acel an.

Printre membrii clubului s-au numărat și guvernatori, senatori, judecători și chiar 5 președinți: Chester Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley și Theodore Roosevelt.

Deși scopul Clubului Treisprezece a fost acela de a educa oamenii cu privire la inutilitatea superstițiilor, gruparea a fost aspru criticată de o parte a societății.

13 superstiții despre Vineri 13

  1. Dacă un copil să naște într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.
  2. Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.
  3. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua nașterii lui va fi tăinuită.
  4. Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toți cei care îi știu adevărata dată a nașterii vor muri.
  5. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopții de un fermier sașiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.
  6. Dacă o femeie își serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puțin de un an se va căsători și va avea un copil.
  7. Este de rău augur să te căsătorești într-o zi de vineri 13.
  8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
  9. Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
  10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
  11. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
  12. Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.
  13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău