Vinerea Mare | Obiceiuri și tradiții în această zi. Ce nu ai voie să faci

  • 14 Aprilie 2017 08:32
Vinerea Mare | Obiceiuri și tradiții în această zi. Ce nu ai voie să faci

Vinerea Mare sau Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paștilor și, potrivit tradiției, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiției, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici și nu e bine să fie folosit oțetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet, notează crestinortodox.ro.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se știe că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Din strămoși se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul și salele în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt, potrivit crestinortodox.ro.

La terminarea slujbei se seară din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Aceștia ocoleau casa de trei ori și, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Din moși strămoși se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Unii obișnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi scrie crestinortodox.ro.

Iată ce nu ai voie să faci în acestă zi sfântă

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activități asemănătoare. Această zi mai poartă și numele de Vinerea Seacă și asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodește.

În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, așa că dacă doriți să sacrificați un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paște, este bine să faceți acest lucru din timp.

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase și nu se face curățenie.

În această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstițioși evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriți de anumite afecțiuni și boli dacă merg la frizer.

Sursa: crestinortodox.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău