Vilnius demolează ultimele statui monumentale sovietice
-
20 Iulie 2015 13:10
Ultimele statui monumentale din epoca sovietică rămase în capitala lituaniană Vilnius, reprezentând patru perechi de soldați, studenți, muncitori și agricultori, au început să fie demolate luni, la un sfert de secol de când Lituania și-a proclamat independența de fosta URSS.'Statuile reprezintă o minciună. Portretizarea eroică a poporului sovietic, totul este…
Ultimele statui monumentale din epoca sovietică rămase în capitala lituaniană Vilnius, reprezentând patru perechi de soldați, studenți, muncitori și agricultori, au început să fie demolate luni, la un sfert de secol de când Lituania și-a proclamat independența de fosta URSS.
'Statuile reprezintă o minciună. Portretizarea eroică a poporului sovietic, totul este o minciună. Statuile sunt o batjocură la adresa oamenilor reali care au trebuit să trăiască în perioada sovietică', a declarat pentru Reuters primarul Remigijus Simasius, înainte ca primul monument, înfățișând doi soldați, să fie coborât de pe soclu într-o cușcă de metal.
Autoritățile din Vilnius, oraș aflat acum la frontiera estică a Uniunii Europene și a NATO, susțin însă că statuile vor fi îndepărtate în primul rând din motive de sănătate publică și de siguranță, nu din rațiuni politice, începându-se cu monumentul dedicat soldaților pentru că era cel mai degradat.
'Nu intenționez să arunc cu bani publici pentru a le renova și a le aduce înapoi', a explicat Simasius.
Statuile lui Lenin și ale altor figuri politice au fost îndepărtate după destrămarea Uniunii Sovietice.
Fanii muzicii rock au convins municipalitatea să ridice în schimb un monument dedicat lui Frank Zappa, văzând în opera experimentală a acestuia un simbol al libertății după comunism.
Însă cele patru perechi de statui - ridicate în 1952, la scurt timp după ce forțele sovietice au anihilat rezistența armata lituaniană împotriva anexării țării - au rămas pe loc, pe un pod din centrul orașului. Localnicii spun că păstrarea lor a fost, parțial, un semn de respect față de artiștii lituanieni care le-au sculptat.
Majoritatea celorlalte monumente sovietice au fost mutate într-un parc tematic, dar primarul Simasius a declarat că nu a decis deocamdată care va fi în continuare soarta statuilor de pe pod.