Viitorul agriculturii ecologice și necesitatea implementării normelor UE în domeniu au fost discutate cu partenerii cehi

  • 24 Mai 2023 11:22
Viitorul agriculturii ecologice și necesitatea implementării normelor UE în domeniu au fost discutate cu partenerii cehi

Progresele înregistrate în procesul de armonizare legislativă în domeniul agriculturii ecologice a fost subiectul discutat de către conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și experții cehi din cadrul proiectului „Suport instituțional în sectorul agriculturii ecologice din Republica Moldova”. Părțile au evidențiat necesitatea consolidării structurilor instituționale în scopul inițierii demersului de solicitare a recunoașterii Republicii Moldova în calitate de țară care se conformează normelor de producție ecologică, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În cadrul discuțiilor, vicepremeirul Vladimir Bolea a menținat că atât pe plan național cât și internațional se pune accent pe viziuni sistemice, de lungă durată, în domeniul agricol și alimentar.

„Transmit mulțumiri partenerilor noștri din Republica Cehă  pentru colaborarea fructuoasă și susținerea acestui sector care este unul prioritar pentru minister. Vedem agricultura ecologică ca fiind o soluție de a obține profituri mai mari, protejând pământul și contribuind la combaterea schimbărilor alimentare”, a comunicat oficialul.

Ulterior, a fost organizată și o platformă de discuție a Comitetului de Coordonare pentru examinarea și luarea deciziilor privind acțiunile realizate în anul 2022 și planificarea activităților pentru perioada următoare. Astfel, s-a stabilit că se vor depune eforturi pentru asigurarea în continuare a dezvoltării sectorului producției ecologice, fiind create, totodată, premisele pentru sporirea transparenței  și credibilității instituțiilor implicate în domeniul agriculturii ecologice. Experții cehi vor oferi asistență în ajustarea cadrul normativ existent până în luna septembrie curent.

Proiectul „Suport instituțional în sectorul agriculturii ecologice din Republica Moldova” este finanțat de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău