Viitori medici au vizitat CNAM de Ziua Ușilor Deschise

  • 08 Septembrie 2023 19:03
Viitori medici au vizitat CNAM de Ziua Ușilor Deschise

Studenții Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” și ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au făcut cunoștință cu organizarea și funcționarea sistemului asigurărilor obligatorii de asistență medicală din Moldova în cadrul Zilei Ușilor Deschise la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Directorul general al instituției, Ion Dodon, a menționat că în 2004, când s-au implementat asigurările obligatorii, sistemul de sănătate a adunat nouă sute de milioane de lei. În anul curent bugetul asigurărilor medicale este peste 14 de miliarde de lei și peste jumătate din această sumă este planificată pentru asistența medicală spitalicească, transmite IPN.

CNAM finanțează practic toate tipurile de asistență medicală, începând de la asistență medicală urgentă prespitalicească, in cele 14 miliarde jumătate peste un milirad merge la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. O atenție deosebită este acordată medicamentelor și dispozitivelor medicale. Bugetul pentru medicamente la fel a crescut. Anul acesta pentru medicamente este alocată o sumă de peste un miliard de lei.

Compania Națională de Asigurări în Medicină s-a fondat acum 22 de ani, fiind unul din pilonii sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală. „Ne-am gândit că ar fi bine cu această ocazie să aducem la cunoștința cetățenilor rolul, misiunea, scopul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină”, a remarcat  directorul, spunând că mizează pe un nivel de transparență cât mai înalt, ca populația să cunoască că poate pune întrebări și obține consultații pe subiectele de asistență medicală asigurată.

Sanda Jechiu, studentă în anul cinci la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, a spus că a fost o vizită interactivă cu informații pe care ar trebuie să le cunoască fiecare persoană. „Cu siguranță, voi activa în sistemul medical, mai ales că observ un progres foarte mare în Republica Moldova ce ține de acest domeniu și mi-ar plăcea ca și restul colegilor să rămână pentru a contribui împreună la fortificarea acestui sistem”, a menționat tânăra.

Teodora Buzut, studentă în anului întâi la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a menționat că este important să fii bine informat, și în calitate de contribuabil, și în calitate de beneficiar al sistemului asigurărilor medicale, iar vizita la CNAM i-a permis să cunoască lucruri noi care îi vor fi utile în activitatea pe care o desfășoară.

Ziua Ușilor Deschise a avut loc cu prilejul aniversării a 22-a de la fondarea companiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău