Viena, desemnată cel mai bun oraș pentru locuit din lume, pentru al doilea an consecutiv

  • 04 Septembrie 2019 11:01
Viena, desemnată cel mai bun oraș pentru locuit din lume, pentru al doilea an consecutiv

Viena a fost desemnată, pentru doilea an consecutiv, cel mai bun oraș pentru locuit din lume, într-un clasament publicat miercuri, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Capitala austriacă și-a confirmat poziția după ce a fost desemnată în 2018 orașul cel mai "locuibil" din lume în clasamentul anual realizat de The Economist's Intelligence Unit, care clasifică 140 de orașe din toată lumea în baza unor criterii precum stabilitatea, cultura, mediul educația și infrastructura.

Infrastructura Vienei, calitatea aerului, ofertele sale culturale, educaționale și medicale sunt perfecte, într-un context de stabilitate de invidiat, afirmă autorii raportului.

Pentru al doilea an consecutiv, Viena a obținut 99,1 puncte procentuale, devansând Melbourne (98,4), care s-a aflat ani de zile în fruntea clasamentului, și Sydney (98,1).

Australia și Canada domină Top 10, cu trei orașe fiecare. Japonia este de asemenea prezentă cu Tokyo și Osaka. Copenhaga, al doilea oraș ca mărime din Europa, ocupă locul nouă în lume în acest clasament.

Raportul subliniază că Parisul a pierdut șase locuri (poziția 25), din cauza impactului mișcării "vestelor galbene".

În fiecare an, 140 de orașe din întreaga lume sunt evaluate, pe o scară de 100 de puncte, în baza unor criterii precum: nivel de trai, criminalitate, rețele de transport, acces la educație și sănătate, stabilitate economică și politică.

Pentru prima dată, indicele include un parametru care ține cont de efectele schimbărilor climatice asupra calității vieții: în acest sens, New Delhi și Cairo sunt sancționate din cauza "calității slabe a aerului, a temperaturilor medii neatractive și a aprovizionării insuficiente cu apă".

Londra și New York, confruntate în continuare cu percepția unui risc semnificativ de criminalitate și terorism și de infrastructuri supraaglomerate, se clasează pe locul 48 și respectiv 58.

Conform clasamentului, printre cele mai puțin indicate orașe în care să locuiești din lume se află Damasc (Siria), Lagos (Nigeria), Dacca (Bangladesh), Tripoli (Libia) și Karachi (Pakistan).

Într-un alt studiu publicat în martie 2019, compania de consultanță Mercer a plasat Viena pe prima poziție în clasamentul orașelor care oferă cea mai bună calitate a vieții din lume, pentru al zecelea an consecutiv.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău