VIDEO | „Zona autonomă” din orașul Seattle, recucerită de autoritățile americane. Poliția a operat zeci de arestări

  • 02 Iulie 2020 12:31
VIDEO | „Zona autonomă” din orașul Seattle, recucerită de autoritățile americane. Poliția a operat zeci de arestări

Poliția a recâștigat controlul asupra așa-numitei 'zone autonome' din orașul american Seattle, creată la începutul lunii iunie, în timpul protestelor împotriva brutalității și rasismului forțelor de ordine, relatează joi dpa.

Cel puțin 32 de persoane au fost arestate.

Operațiunea, începută cu puțin înainte de răsăritul soarelui, a durat câteva ore, polițiștii rămânând în zonă pentru a împiedica revenirea protestatarilor.

Unul dintre arestați, un bărbat în vârstă de 29 de ani, avea în posesia lui o țeavă mare de metal și un cuțit de bucătărie.



Numită inițial 'Zona autonomă Capitol Hill', ea a devenit apoi cunoscută ca 'Occupy Protest' sau CHOP, cu obiectivul creării unui spațiu liber de poliție și cu o ideologie comunitariană.

O serie de incidente cu arme de foc s-au soldat însă cu mai mulți răniți și doi decedați.

Primarul din Seattle, democrata Jenny Durkan, a emis săptămâna aceasta un ordin de eliberare a zonei, din cauza violențelor și a problemelor de siguranță publică.

'Oricine rămâne în zonă sau revine în zonă va fi arestat', a transmis poliția pe Twitter înainte de a declanșa operațiunea. Mulți dintre ocupanții inițiali plecaseră deja.

Durkan a ezitat să pună capăt 'zonei autonome' a protestatarilor, care ocupaseră și o secție de poliție. Ea și-a atras astfel criticile conservatorilor, dar se pare că încerca să rezolve problema fără a se ajunge la confruntări serioase.

Procurorul general (ministrul justiției) William Barr i-a ordonat șefei poliției din Seattle, Carmen Best, să 'restabilească domnia legii în Seattle'.

Președintele Donald Trump amenințase că 'va lua înapoi' orașul, dar primarul Durkan și guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, tot un democrat, i-au transmis să nu se amestece. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău