VIDEO | Ziua Păcălelilor de 1 aprilie: Care sunt originile sale și cum sărbătoresc europenii

  • 01 Aprilie 11:38
VIDEO | Ziua Păcălelilor de 1 aprilie: Care sunt originile sale și cum sărbătoresc europenii

Cunoscută pentru faptul că oferă oamenilor posibilitatea de a-și păcăli partenerii, prietenii, familiile și colegii, această zi este văzută ca o ocazie de a-i face pe cei mai creduli să creadă cele mai ciudate lucruri, scrie Euronews.

Dar care sunt originile acestei zile și cum sărbătoresc țările europene acest festival al păcălelilor?

Există mai multe variante în ceea ce privește originea Zilei Păcălelilor, scrie G4Media.

Mulți urmăresc obiceiul până în Franța medievală, unde 25 martie era Ziua Anului Nou, până când calendarul iulian a fost reformat în 1564 și schimbat cu calendarul gregorian. Înainte de această dată, festivitățile de Anul Nou culminau la 1 aprilie. După ce data de 1 ianuarie a fost adoptată oficial ca Zi de Anul Nou, cei care uitau să schimbe data și continuau să sărbătorească la 1 aprilie erau ridiculizați și etichetați drept păcălici de aprilie.

Istoricii au făcut legătura între Ziua Păcălelilor și festivalurile de primăvară, cum ar fi Sărbătoarea medievală a Nebunilor, în cadrul căreia era ales un Lord al Necuratului pentru a parodia ritualurile creștine, și Hilaria (în latină, „veselă”), care era sărbătorită în Roma antică la sfârșitul lunii martie de către adepții zeiței Cybele și ai devotatului ei Attis. Festivitățile includeau jocuri, oameni care se deghizau și își păcăleau vecinii. Era o ocazie pentru oamenii de rând deghizați să poată imita nobilimea, fără repercusiuni.

Alții au subliniat că festivalul Holi din India, care are loc tot în martie, ar putea fi sursa acestei zile. Cunoscut sub numele de Festivalul culorilor, evenimentul anual este menit să onoreze sosirea primăverii și pe zeul hindus Krishna prin mâncare, dans și aruncarea de pudră de vopsea.

Care este prima referire certă la Ziua Păcălelilor din aprilie?

Prima referință certă provine dintr-un poem comic flamand din 1561, scris de Eduard de Dene, în care un nobil își trimite servitorul să facă diverse drumuri enervante și fără rezultat.

De aici și denumirea de „fool’s errand”.

Cum se sărbătorește Ziua Păcălelilor de aprilie în Europa?

Diferitele țări au propriile lor moduri unice de a face farse victimelor lor de 1 aprilie.

În Franța, Belgia, Italia și în zonele francofone ale Elveției, sărbătorirea constă în lipirea unui pește de hârtie pe spatele a cât mai multor oameni fără a fi observat, apoi în strigarea „Poisson d’Avril” / „Pesce d’Aprile” („Pește de aprilie!”). Mulți sugerează că peștele s-ar putea referi la animalele tinere care sunt ușor de prins.

Ziua Păcălelilor de Aprilie este sărbătorită doar pentru o jumătate de zi în Anglia. Farsele și glumele sunt permise doar până la prânz, eticheta stabilind că atunci când ceasul bate ora 12:00, trebuie să renunți la farse.

Mult mai amuzante sunt festivitățile de Ziua Păcălelilor de aprilie din Scoția, care durează două zile. Se numește Gowkie Day. Prima zi este sărbătorită prin farse, în timp ce a doua zi – cunoscută sub numele de Tailie Day – este cea în care oamenii lipesc cozi unii pe spatele altora.

Între timp, în Irlanda, tradiția dictează să trimiți pe cineva la o „misiune nebună”. Victima este trimisă să livreze o scrisoare “importantă”, în care se presupune că cere ajutor. Când persoana primește scrisoarea, o deschide, o citește și îi spune mesagerului că va trebui să ducă scrisoarea la o altă persoană. Acest lucru continuă o vreme, până când cuiva îi pare rău pentru ei și le arată ce scrie în scrisoare: „Trimiteți nebunul la altcineva”.

Germanii fac o farsă numită „Aprilscherz”, care constă în a spune o poveste scandaloasă, dar în general inofensivă, complet inventată pentru a-i păcăli pe ceilalți.

În Grecia, se spune că reușita de a păcăli pe cineva în această zi îi aduce farsorului noroc pentru tot anul.

Polonezii au la îndemână un avertisment: „Prima Aprilis, uważaj, bo się pomylisz!”, care se traduce prin „Ziua Păcălelilor de aprilie, ai grijă – te poți înșela!”.

Spania și Portugalia sărbătoresc în zile diferite. Portughezii nu sărbătoresc Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie și preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare. În această zi, oamenii aruncă făină asupra trecătorilor. În ceea ce-i privește pe spanioli, ziua farselor este sărbătorită pe 28 decembrie, ca Ziua Sfinților Nevinovați, în timpul căreia nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru faptele sale, deoarece farsorii sunt considerați nevinovați.

Atenție la farsele din mass-media…

În vremurile moderne, agențiile de știri au participat la tradiția zilei de 1 aprilie, făcând eforturi pentru a crea farse elaborate.

Britanicii tind să se descurce foarte bine în acest caz.

În 1 aprilie 1957, BBC a relatat în mod fals că fermierii elvețieni se confruntă cu o recoltă record de spaghete și a arătat imagini cu oameni care culeg spaghete din copaci.

 

BBC are un istoric decent în această privință. În 2008, ziariștii și-au păcălit din nou publicul cu trailerul viral Miracles of Evolution, care arăta  pinguini care și-au recăpătat capacitatea de a zbura.

SUA sunt, de asemenea, excelente când vine vorba de aceste povești false.

În 1992, National Public Radio a difuzat un spot în care fostul președinte Richard Nixon spunea că va candida din nou la președinție.

A mai existat și farsa din 2014 a NPR, în care instituția media a promovat o știre pe Facebook cu titlul: „De ce nu mai citește America?”. Povestea a stârnit indignare în secțiunea de comentarii a postării. Dar dacă comentatorii ar fi citit cu adevărat articolul, ar fi văzut că tot ce spunea era: „Felicitări, cititori autentici, și la mulți ani de Ziua Păcălelilor din aprilie!”

Companiile mari intră și ele în joc, Virgin Atlantic dezvăluind în 2017 „Dreambird 1417”, un avion care își mișcă aripile similar păsărilor.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău