VIDEO | Zeci de jurnaliști, băgați în duba poliției la Moscova, în timpul unui protest organizat de soțiile soldaților mobilizați

  • 04 Februarie 11:40
VIDEO | Zeci de jurnaliști, băgați în duba poliției la Moscova, în timpul unui protest organizat de soțiile soldaților mobilizați

Poliția rusă a reținut cel puțin douăzeci de jurnaliști sâmbătă, în timpul unui miting în Piața Roșie organizat de soțiile soldaților care luptă în Ucraina și care cer întoarcerea bărbaților de pe front, scrie AFP.

Un cameraman AFP care a fost reținut în timpul manifestației a declarat că aproximativ 20-25 de jurnaliști, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă în drum spre o secție de poliție din capitală, notează News.ro.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care se vede cum poliția a adus reporterii care purtau veste galbene de presă în duba poliției.

Jurnalistul AFP reținut a declarat că aproximativ 40 de persoane au luat parte la protest, potrivit The Moscow Times.

Jurnaliștii ruși și străini au fost arestați în timp ce filmau femeile care cer ca partenerii lor să fie aduși acasă din Ucraina.

Soțiile rușilor mobilizați au fost și la sediul de campanie al lui Putin

Conform serviciul rusesc al BBC, 27 de persoane au fost reținute în apropierea Kremlinului, cei mai mulți fiind jurnaliști.

Câteva zeci de femei care s-au adunat la Mormântul Soldatului Necunoscut din Grădina Alexandru de lângă Kremlin pentru a participa la miting au ridicat flori în aer. La scurt timp după aceea, au început reținerile. Apoi le-au depus la Mormântul Soldatului Necunoscut, potrivit canalul de Telegram SOTA.

Potrivit acestei publicații, ca urmare, „aproape toți jurnaliștii bărbați au fost reținuți", inclusiv reprezentanți ai AFP și ai revistei Spiegel.

Potrivit SOTA, soțiile rușilor mobilizați s-au deplasat apoi la sediul de campanie al președintelui Vladimir Putin, care candidează din nou.

„Acolo, poliția a continuat să îi rețină pe acei bărbați pe care nu reușise să îi captureze pe strada Manezhnaia", a relatat SOTA.
 

Soțiile soldaților mobilizați protestează frecvent

De mai multe săptămâni, soțiile soldaților mobilizați pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în fața Kremlinului în semn de protest.

Furia rudelor rezerviștilor mobilizați la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorități, care s-au abținut până acum să reprime această mișcare incipientă.

În trecut, în timpul altor manifestații de acest tip la Moscova, poliția s-a abținut să intervină, deși orice izbucnire de proteste este de obicei reprimată sever în Rusia.

 
Activismul soțiilor celor mobilizați a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul dorește să afișeze o imagine de unitate în jurul lui Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidențiale din martie.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de soldați luptă în prezent în Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău