VIDEO | Un finlandez a reușit să înregistreze sunetul provocat de aurora boreală

  • 19 Octombrie 2016 11:37
VIDEO | Un finlandez a reușit să înregistreze sunetul provocat de aurora boreală

Timp de mai bine de 15 ani, un om de știință din Finlanda a petrecut nopțile de iarnă pe întinsele câmpuri înzăpezite din jurul localității sale pentru a reuși să descopere ce se află în spatele sunetului aurorei boreale.

Mai mult decât atât, în timpul acestui studiu inițiat de Unto K. Laine, s-a reușit și înregistrarea pentru prima oară a acestui sunet, scrie Descoperă.

Pentru mult timp, acest sunet a fost considerat o iluzie, un lucru care se întâmplă doar în imaginația noastră și s-a ajuns chiar să fie asemuit cu voci din lumea spirituală. Însă, Laine a demonstrat că acest sunet este real, fiind creat de către scântei de descărcare electrică sub aurora boreală într-o inversiune a stratului atmosferic, fenomen care poate avea loc doar când vremea este favorabilă.

Acesta le-a spus reporterilor de la Live Science că a devenit interesat de acest fenomen în urmă cu 25 de ani, când a auzit acest sunet alături de prietenii săi, în Laponia, cea mai nordică zonă a Finlandei.
 Descoperirea lui Laine explică, pe de-o parte, unul dintre misterele acestui sunet al aurorei boreale: cum poate fi acesta auzit tocmai de pe suprafața Pământului? Inițial, cercetătorul a crezut că acest sunet a fost provocat de către mișcarea pomilor, căci microfoanele lui au fost plasate în copaci, dar acum este convins că sunetul provine de la acest fenomen.



În timpul declanșării unei aurore boreale intense în noaptea dintre 17 și 18 martie 2014, când temperatura a fost de -20 grade Celsius, Laine a înregistrat sunetul acesteia și a explicat că este generat de către acumularea de sarcini electrice în stratul inversat. Când aurora boreală are loc deasupra stratului inversat, perturbațiile geomagnetice cauzează acumularea electricității pentru procesul de descărcare a scânteilor, care creează impulsuri magnetice considerabile și sunete.

Rememorând, acesta și-a dat seama că acele condiții meteo din prima noapte în care a auzit acest sunet erau perfecte pentru a auzi acustica aurorei boreale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău