VIDEO | Transfer lin de putere la Kremlin? Putin a ratat șansa desemnării succesorului. Goșu: Imaginea cu Gaddafi sfâșiat îl obsedează
-
31 Octombrie 2022 16:23
Vladimir Putin își joacă viitorul politic în războiul din Ucraina, și chiar mai mult, e de părere Armand Goșu, unul din cei mai reputați experți români pe spațiul ex-sovietic.
În cadrul emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, în cea mai recentă ediție, profesorul Armand Goșu a subliniat că încetarea războiului din Ucraina depinde de Vladimir Putin.
Armand Goșu nu exclude ca în cazul unui eșec militar major în Ucraina, elita rusă să caute o soluție de ieșire, fie printr-o lovitură de stat care ar putea fi violentă, fie chiar Vladimir Putin ar putea apela la un transfer de putere.
În fond, amintește istoricul român, transferul de putere e singura opțiune pe care Vladimir Putin o cunoaște, același lucru având loc în 1999 când președintele Boris Elțîn i-a predat puterea iar Putin i-a oferit protecție, un pact pe care actualul președinte rus l-a respectat.
Putin e obsedat de imaginea lui Gaddafi sfâșiat în Libia
Armand Goșu nu dă însă foarte mari șanse unui asemenea scenariu, arătând că în ultimii ani Vladimir Putin a ratat șansa de a-și desemna un succesor care să-i asigure protecția pe modelul pus în scenă de Elțîn.Iar imaginea revoluției din Libia cu Muammar Gaddafi îl obsedează pe „țarul” de la Kremlin.
„Eu nu aș exclude că în mintea lui Putin există și transferul de putere pentru a obține niște garanții. Nu îi dau șanse mari acestui scenariu, dar prefer să-l pun pe masă. Vladimir Putin continuând războiul merge mai degrabă spre o lovitură de stat”, a precizat Armand Goșu.
„Poate încerca să găsească o soluție și să identifice un candidat pentru succesiune. Dar el a avut „grijă” în acești 20 de ani să ucidă orice potențial candidat din liniile 1 și 2 a anturajului de la Kremlin care să poată deveni o alternativă la putere. Eu vă pot da numeroase nume, dar niciunul ne serios.
Dacă în perioadă de liniște, acum doi ani, Putin nu a făcut acest gest, să caute un succesor pentru a preda puterea, așa cum s-a întâmplat în 1999 cu Boris Elțîn, cine îi poate da azi lui garanții că peste câteva luni nu va ajunge într-o celulă la Haga?
Sau că nu o va termina și mai urât, așa cum a terminat-o Muammar Gaddafi? Îl obsedează pe Putin imaginile cu Gaddafi sfâșiat. El are nevoie de garanții ferme pe care e tot mai greu să le obțină”, e de părere istoricul Armand Goșu.
„Uitați-vă cum se uită la el de sus președintele Tadjikistanului. Dacă îmi spunea cineva că acest lucru se va întâmpla și că voi trăi să o văd cu ochii mei, aș fi spus că e nebun”
Armand Goșu mai precizează și faptul că e extrem de dificil ca în aceste condiții o singură persoană să obțină aprobarea întregii elite rusești, care e una complexă.
„E foarte greu de unit elita rusă în jurul unui personaj, a unui succesor. Putin ar fi avut forța și autoritatea să o facă acum doi ani. Acum când e slăbit și șubrezit el nu o mai are. Uitați-vă cum se uită la el de sus președintele Tadjikistanului. Dacă îmi spunea cineva că acest lucru se va întâmpla și că voi trăi să o văd cu ochii mei, aș fi spus că e nebun”, spune Armand Goșu, care completează cu: „Pe lângă arogantul Erdogan, Putin se face micuț”.
„Putin poate să aibă sau nu priză la realitatea de pe front, dar sunt experiențe pe care le are la aceste summit-uri. (...) Elita rusească e foarte complicată, sunt multe servicii secrete. Sunt interese și businessuri pe zona militarizată. Sunt elitele din ministere, mai sunt și cele locale. E foarte complicat de obținut din partea tuturor acestor grupări aprobare și susținere pentru un succesor. Mai degrabă varianta unei lovituri de stat ar putea fi mai probabilă”, a conchis Armand Goșu.