VIDEO | Teodor Meleșcanu: Organizarea corectă a alegerilor în R.Moldova, o LINIE ROȘIE, care nu poate fi depășită de România și țările UE

  • 02 Februarie 2019 08:07
VIDEO | Teodor Meleșcanu: Organizarea corectă a alegerilor în R.Moldova, o LINIE ROȘIE, care nu poate fi depășită de România și țările UE

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la finalul reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din UE (Gymnich), că în urmă cu două săptămâni a efectuat o vizită la Chișinău, în cadrul căreia a transmis mesajul că pentru România și pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene există o linie roșie care nu poate fi depășită, legată de organizarea corectă, democratică și eficientă a alegerilor în Republica Moldova.

"Unele dintre problemele cu care suntem confruntați la nivelul UE sunt legate de alegerile în două țări cheie din zona Parteneriatului Estic. Este vorba de Republica Moldova, dar este vorba și de Ucraina. În urmă cu 10 zile, acum două săptămâni, am făcut o vizită la Chișinău, ocazie cu care, printre multe alte lucruri pe care le-a discutat cu domnul prim-ministru, am spus foarte clar că pentru România, dar nu numai pentru România, pentru țările Uniunii Europene, există o linie roșie care nu poate fi depășită și aceasta este legată de organizarea corectă, democratică și eficientă a alegerilor în Republica Moldova. Am spus foarte clar că este un test esențial de care depinde în continuare relația dintre Republica Moldova și UE. Este un mesaj foarte clar pe care l-am dat. Al doilea mesaj pe care l-am dat domnului prim-ministru este să nu rupă punțile de legătură cu alte partide din opoziția neparlamentară, dar cu orientare europeană, pentru că s-ar putea avea în vedere găsirea unei majorități, pornind de la ideea europeană", a arătat ministrul român în cadrul unei conferințe de presă comune susținută alături de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

El a menționat că în cadrul vizitei la Chișinău a avut și o întâlnire cu reprezentanții tuturor partidelor neparlamentare din Republica Moldova cu înclinații și cu viziune proeuropene.

"Sigur, (ne-am întâlnit n.r.) la Ambasada României. A fost foarte plăcut să vedem că toate structurile care există la nivelul societății moldovene sunt acolo. Și aici ne-am asigurat că dăm un mesaj de respectare a modului în care se vor desfășura alegerile libere și corecte și, în același timp, le-am spus și reversul mesajului pe care i l-am adresat domnului Filip: că nu e bine să spui niciodată în politică. Deci, și pentru dânșii am dat un semnal că trebuie să aibă în vedere și posibilitatea unor alte acțiuni", a spus el.

Meleșcanu a menționat că probabil vor exista numeroși observatori externi în timpul procesului electoral.

"Vreau să vă spun că și la nivelul Consiliului Europei, și la nivelul OSCE există un interes pentru a observa cu mare atenție modul în care se vor desfășura alegerile în Moldova. Deci, ne putem aștepta să avem observatori destul de numeroși, care să își facă într-adevăr treaba și să poată da o imagine cât mai corectă în legătură cu modul în care s-au desfășurat alegerile. Noi sperăm ca ele să fie corecte, bune și să iasă cine am vrea noi", a mai spus ministrul român de Externe, citat de Agerpres.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău