Federica Mogherini: UE acordă o importanță absolută organizării de alegeri libere, corecte și transparente în R.Moldova

  • 01 Februarie 2019 14:45
Federica Mogherini: UE acordă o importanță absolută organizării de alegeri libere, corecte și transparente în R.Moldova

Uniunea Europeană acordă o importanță absolută organizării de alegeri libere, corecte și transparente, a declarat vineri, la București, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, despre alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, refuzând însă să comenteze despre situația politică de la Chișinău, informează Agerpres.

„Aș vrea subliniez importanța nu doar pentru UE, ci și pentru organizațiile partenere, precum Consiliul Europei și OSCE, importanța absolută pe care o acordăm organizării de alegeri libere, corecte și transparente. Asta este busola noastră și asta discutăm constant cu partenerii noștri, nu doar din Estul Europei, ci de oriunde din lume", a declarat Mogherini în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul român de externe Teodor Meleșcanu, răspunzând unei întrebări legate de neregulile sesizate recent de o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu prilejul unei vizite efectuate la Chișinău.

„Nu voi merge mai departe cu discuția despre politica din R. Moldova. O regulă de aur pe care o avem, în special când vine vorba de Parteneriatul Estic, este că ne raportăm la țări, la populațiile acestora, la instituțiile lor. Nu ține de UE să aibă ceva de spus asupra agendei politice sau a partidelor politice din aceste țări, după cum nu facem acest lucru nici în cazul statelor membre, dar în ceea ce privește regulile jocului, cu siguranță avem ceva de spus", a afirmat Federica Mogherini.

Ea a subliniat că "regulile jocului" trebuie să fie transparente, iar alegerile "deplin democratice". "Avem parteneriate de care beneficiază oamenii din țară și instituțiile care nu intră în dinamica politică a partidelor", a precizat ea.

"Din punctul de vedere al UE aceasta este regula de aur și cred că este important să păstrăm o oarecare stabilitate în parteneriatul nostru cu aceste țări spre beneficiul populației, întrucât pot avea loc schimbări politice într-o țară sau alta", a apreciat ea.

"Regulile jocului trebuie să fie 100% transparente, de încredere și să respecte democrația și avem metode de a monitoriza acest proces, împreună cu organizațiile partenere, și parteneriatul nostru rămâne cât mai puternic posibil cu țările, cu instituțiile țărilor respective, și singurul interes pe care îl avem este cel al populației, atât de partea noastră, cât și de a lor", a mai spus Mogherini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău