VIDEO | Stare de război în Israel. Un număr enorm de rachete au fost trase din Fâșia Gaza, luptători înarmați au trecut gardul de separare și ucid la întâmplare

  • 07 Octombrie 2023 10:06
VIDEO | Stare de război în Israel. Un număr enorm de rachete au fost trase din Fâșia Gaza, luptători înarmați au trecut gardul de separare și ucid la întâmplare

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza. Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a anunțat că se află pe picior de război și mobilizează rezerviști.

Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a șefilor din domeniul securității, în condițiile în care armata israeliană a început să lovească ținte Hamas și este de așteptat ca răspunsul la atac să fie devastator, scrie Hotnews.

​Sirenele care avertizează că se apropie rachete au sunat timp de mai multe minute în sudul și centrul Israelului la începutul zilei de sâmbătă, iar vuietul continuu al lansărilor a putut fi auzit în Fâșia Gaza, potrivit Reuters și AFP.

Locuitorii din Gaza au spus că au auzit ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropiere de orașul Khan Younis, situat în sudul țării, și au văzut mișcări semnificative de luptători înarmați.

Armata israeliană a anunțat sâmbătă dimineață că „un număr necunoscut de teroriști" din Fâșia Gaza s-au infiltrat pe teritoriul Israelului.

Clipuri apărute online arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici și, fapt extrem de neobișnuit, un număr de luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul unor motoparapante, ajungând în orașul Sderot. De asemenea, aceștia au intrat în oraș și cu camionete și motociclete.

 

Luptătorii Hamas au preluat controlul secției de poliție din orașul israelian Sderot, iar mai multe persoane au fost rănite într-un schimb de focuri, a anunțat Israel Broadcasting Authority.

Situația pare serioasă în acest oraș, mai multe clipuri apărute online arătând ciocniri între luptători Hamas și forțe israeliene.

Corespondenta Al Jazeera din Fâșia Gaza, Youmna ElSayed, spune că rețelele de socializare sunt pline cu oclipuri cu soldați israelieni răpiți și luați ca ostatici în Gaza.

„Pe străzi, am văzut, de asemenea, vehiculele militare din Gaza cu tineri palestinieni în vehicule care se plimbau fericiți pe străzi", a spus ea.

„Răspunsul israelian la toate acestea va fi diferit față de alte dăți, pentru că nimic din ceea ce a venit din Gaza până acum nu a fost atât de puternic. Aceasta este o premieră în istoria Gaza, ca luptătorii să intre în orașele israeliene, să aibă confruntări armate", a adăugat ea.

Organizația palestiniană Jihadul Islamic a anunțat că se alătură Hamas în atacul asupra Israelului.

O femeie a fost ucisă sâmbătă dimineață în Israel de o rachetă trasă din Fâșia Gaza, a anunțat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii. O femeie în vârstă de 60 de ani a fost ucisă „de o lovitură directă", iar alte 15 persoane au fost rănite în sudul Israelului, a precizat Magen David Adom, în condițiile în care cel puțin sute de rachete au fost lansate de la primele ore ale dimineții din Fâșia Gaza.

Armata israeliană a transmis că acționează asupra unor ținte Hamas din Fâșia Gaza. Ministrul apărării din Israel a anunțat mobilizarea rezerviștilor în armată

Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunțat începerea operațiunii într-o transmisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupații de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău