VIDEO | Sonda chineză Chang'e 5 a aterizat, aducând mostre selenare

  • 17 Decembrie 2020 14:51
VIDEO | Sonda chineză Chang'e 5 a aterizat, aducând mostre selenare

China va împărți cu alte state mostrele colectate de pe Lună de sonda spațială Chang'e 5 - și datele științifice ce vor fi obținute pe baza acestora - în virtutea convențiilor internaționale în vigoare, însă, din cauza "regretabilelor" restricții impuse de Statele Unite în privința cooperării, această țară ar putea să nu se afle printre beneficiari, a anunțat joi directorul adjunct al agenției spațiale chineze, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Sonda chineză a aterizat în provincia Mongolia Interioară la primele ore ale zilei de joi, aducând pe Terra primele eșantioane de roci colectate de pe Lună de o țară după anii 1970. În urma acestei misiuni, China a devenit cea de-a treia țară din toate timpurile care a obținut mostre selenare, după Statele Unite și fosta U.R.S.S.

Materialele colectate în cadrul misiunii Chang'e 5, denumită după zeița Lunii din mitologia chineză, îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine originile satelitului natural al Pământului.



Misiunea a testat totodată capacitățile Chinei de a achiziționa mostre din spațiu prin misiuni controlate de la distanță, înainte de a lansa o serie de misiuni cu un grad mai mare de complexitate în Sistemul Solar.

"În concordanță cu convențiile de cooperare internațională și cu acordurile multilaterale și bilaterale, vom publica un set de regulamente în ceea ce privește administrarea mostrelor lunare și a datelor științifice", a declarat Wu Yanhua, directorul adjunct al Administrației Spațiale Naționale Chineze.

"Le vom împărți cu statele importante și cu cercetătorii străini, iar unele dintre ele ar putea fi oferite sub forma unor cadouri naționale în concordanță cu practicile internaționale", a adăugat oficialul chinez.

Întrebat dacă țara lui va împărți astfel de mostre și cu Statele Unite, care împiedică NASA să coopereze în mod direct cu China, Wu Yanhua a spus că restricțiile americane în vigoare sunt "regretabile".

"Guvernul chinez dorește să împartă mostrele lunare cu instituții similare și cu oameni de știință din diverse țări. Posibilitatea de a colabora sau de a nu colabora depinde de politica Statelor Unite", a precizat Wu Yanhua.

China dorește să coopereze cu agențiile și cercetătorii din Statele Unite în baza principiilor de egalitate a beneficiilor și de avantaj reciproc, a mai spus oficialul chinez.

Experții chinez nu au dezvăluit cantitatea de mostre care au fost colectate de pe Lună. Planul inițial al agenției spațiale chineze viza obținerea unei cantități de 2 kilograme de roci și praf selenar.

"Vom anunța acest lucru în curând. Încă nu le-am scos din capsulă", a declarat Hu Hao, designerul-șef al modulului spațial utilizat în cea de-a treia etapă a acestui program chinez de explorare lunară, care a revenit joi pe Terra. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău