VIDEO | Soldații ruși împușcă în spate doi civili neînarmați lângă Kiev

  • 12 Mai 2022 11:11
VIDEO | Soldații ruși împușcă în spate doi civili neînarmați lângă Kiev

Imagini video șocante cu soldați ruși împușcând în spate doi civili neînarmați au fost obținute de jurnaliștii de la CNN, aceștia notând că procurorii ucraineni anchetează omorurile drept crimă de război.

Jurnaliștii de la CNN notează că ambii civili au murit după ce au fost împușcați în spate cu sânge rece, o crimă care contravine regulilor războiului ce interzic țintirea civililor.

CNN a identificat cele două victime, fiind vorba de proprietarul unei reprezentanțe auto care a fost jefuită de soldații ruși și de un bărbat în vârstă de 68 de ani care lucra ca paznic la firma acestuia.

Familia primului bărbat ucis a cerut ca acesta să nu fie numit în timp ce al doilea se numea Leonid Oleksiovici Pliats. Iulia, fiica lui Pliats, le-a spus celor de la CNN că nu are tăria de a se uita la înregistrarea video dar că o ține pentru a le o arăta într-o zi copiilor ei ca aceștia să vadă cât de brutali au fost soldații ruși invadatori.

„Sunt călăi”, le-a spus ea celor de la CNN. „Este îngrozitor fiindcă tatăl meu era civil, avea 68 de ani, un bărbat pașnic neînarmat”, a subliniat aceasta.

Imaginile au fost surprinse de o cameră de luat vederi pe 16 martie în apropierea Kievului în perioada în care forțele rusești încă încercau să avanseze în direcția capitalei ucrainene. Ministerul Apărării de la Moscova anunța două săptămâni mai târziu „reducerea drastică” a operațiunilor sale în regiune.

Soldații ruși, acuzați de crime de război în Ucraina

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei a anunțat miercuri că parchetul de la Kiev a finalizat prima anchetă pentru crime de război, trimițându-l în judecată pe comandantul Diviziei de Tancuri Kantemirovskaya care ar fi ucis un civil în regiunea Sumî.

 

Vadim Shysimarin, militarul rus care se află în prezent în arest, este acuzat că a ucis un locuitor de 62 de ani din orașul Ciupahivka din nord-estul Ucrainei. Procurorii ucraineni afirmă că soldatul rus în vârstă de 21 de ani l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Soldatul se afla împreună cu alți militari ruși într-o mașină furată după ce coloana sa a fost distrusă de forțele ucrainene.

Imagini video cu trupe rusești deschizând focul asupra unui biciclist neînarmat au fost surprinse și în Bucha, orașul din apropierea Kievului în care trupele rusești au comis printre cele mai brutale atrocități ale lor.

Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale, declara la sfârșitul lunii aprilie că Rusia se va confrunta cu un proces din cauza masacrelor comise la Bucha.

Anterior, anchetatorii ucraineni au anunțat că au identificat peste 8.000 de presupuse crime de război comise de forțele armate ale Rusiei până pe 29 aprilie.

Rusia neagă în continuare că trupele sale au ucis civili în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău