VIDEO | Șeful SBU, despre planul separatist dejucat „republica Basarabia” care viza R.Moldova și România. „Liderul este și acum deputat”

  • 09 Octombrie 2018 12:38
VIDEO | Șeful SBU, despre planul separatist dejucat „republica Basarabia” care viza R.Moldova și România. „Liderul este și acum deputat”

Șeful Serviciului ucrainean de Securitate, Vasili Grițak, a vorbit, în cadrul evenimentului „Ucrainian week in London”, despre planul separatist din 2015 privind crearea „republicii Basarabia”, dejucat de Kiev.

Potrivit lb.ua, Vasili Grițak a afirmat că separatiștii intenționau să acapareze sudul regiunii Odesa, să înființeze „rada populară a Basarabiei” și să declare „republica populară a Basarabiei”. Șeful SBU mai spune că pentru a realiza acest lucru autorii planului intenționau să arunce în aer podul de peste Nistru. „Ulterior, de pe teritoriul Transnistristriei urmau să vină „omuleții verzi”. „Rada populară a Basarabiei” planifica să extindă acțiunile sale în direcția R. Moldova, României și mai departe. Noi am dejucat acest plan”, a precizat Grițak. 

Reprezentantul SBU a declarat că lider al „radei populare a Basarabiei” ar fi trebuit să fie un deputat al Radei Supreme, care și acum este deputat. SBU refuză să spună numele acestui deputat.

SBU a depistat în 2015 că un grup format din 20 de persoane activau în regiunea Odesa și intenționau să declare „republica Basarabia”. Potrivit reprezentanților forțelor de securitate de la Kiev, acest scenariu era coordonat de Vladislav Surkov, care ar fi fost consilier al președintelui rus, Vladimir Putin.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău