VIDEO | Se împlinesc 19 ani de la atentatele din SUA, comise de Al-Qaida la New York și Washington. Filmul evenimentelor

  • 11 Septembrie 2020 08:27
VIDEO | Se împlinesc 19 ani de la atentatele din SUA, comise de Al-Qaida la New York și Washington. Filmul evenimentelor

Se împlinesc 19 ani de la atentatele din Statele Unite, comise de Al-Qaida la New York și Washington. Aproape trei mii de oameni, printre care patru români, au murit când teroriștii au deturnat mai multe avioane și le-au izbit de două simboluri americane: Turnurile Gemene și Pentagonul. La trei săptămâni după atacuri începea războiul Occidentului împotriva terorismului, un război care continuă și astăzi, informează DIGI24.ro.

Sursa citată prezintă filmul evenimentelor:

11 septembrie 2001, New York, ora locală 8:46. Un avion de pasageri lovește turnul nordic al World Trade Center din New York. Momentul a fost surprins de cameramanul unei televiziuni care realiza un reportaj. Aparatul de zbor, un Boeing 767, decolase din Boston și urma să aterizeze în Los Angeles. La bord erau 11 membri ai echipajului și 81 de pasageri, dintre care cinci s-au dovedit a fi teroriști.

În acel moment, președintele George W. Bush, învestit în funcție cu opt luni în urmă, era la o școală din orașul Sarasota, statul Florida, unde asista la o lecție. Vizita a început la ora 9:00, când primul atac deja avusese loc.

New York, ora locală 9:03. Scenariul se repetă. Un alt Boeing 767, care zbura tot de la Boston la Los Angeles, lovește al doilea turn. Cinci dintre cei 56 de pasageri de la bord erau teroriști.

George W. Bush este informat de consilierul său despre al doilea atac, dar decide să rămână la lecție, o lipsă de reacție care i-a atras ulterior numeroase critici.

Între timp, la New York domnea haosul. Zeci de oameni, rămași captivi în World Trade Center, au sărit gol, unii de la peste o sută de metri înălțime, ca să evite o moarte lentă, prin sufocare cu fum.

La aproape o oră de la primul atac, Administrația Aviației Civile interzice toate zborurile în spațiul aerian al Statelor Unite, pentru prima dată în istoria țării.

Washington D.C., Pentagon: ora 9:37. Un al treilea avion, un Boeing 757, deturnat tot de cinci teroriști, se prăbușește peste Pentagon. La bord erau 58 de pasageri și șase membri ai echipajului.

New York, ora 9:59. Turnul sudic al World Trade Center se prăbușește cu un zgomot puternic, într-un nor gros de fum. În cădere, turnul distruge o altă clădire a complexului.

Shanksville, Pennsylvania, ora 10:03. Al patrulea și ultimul avion deturnat, zborul 93, pe ruta Newark-San Francisco, cade pe un câmp din statul Pennsylvania. Cei patru teroriști de la bord aveau misiunea să prăbușească avionul peste sediul Congresului Statelor Unite. Planul a fost însă dejucat de cei 37 de pasageri aflați la bord.

New York, ora 10:28. Turnul nordic, primul lovit în atacuri, se prăbușește, după ce a fost în flăcări timp de aproape două ore. Străzile din New York arată ca într-un film apocaliptic. Un nor gros de praf acopera totul în jur - oameni, clădiri și mașini. Pompierii și polițiștii care și-au riscat viețile pentru a-i salva pe cei prinși sub dărâmături sunt eroii zilei de 11 septembrie 2001. Mulți oameni în uniformă aveau să moară în următoarele luni și chiar ani, din cauza fumului și prafului inhalate în timpul operațiunilor de salvare.

Seara, președintele George W. Bush se adresează națiunii și anunță începutul războiului împotriva terorismului internațional. Unul dintre apropiații fostului lider de la Casa Albă își amintește că a notat pe șase pagini reacțiile președintelui, după atentate.

Ari Fleischer, fost secretar de presă al Casei Albe: „Suntem în război. Eram alături de comandatul suprem când el a spus: Suntem în război. Îi spune vicepreședintelui, îi spune secretarului apărării: Și știi ce va face America în continuare. Asta îți trimite un fior pe șira spinării”.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău