VIDEO | Satelitul construit de UTM a fost lansat în spațiu. NASA: „Când mergem în spațiu, nu mergem singuri”

  • 15 Iulie 2022 15:39
VIDEO | Satelitul construit de UTM a fost lansat în spațiu. NASA: „Când mergem în spațiu, nu mergem singuri”

Astăzi, la ora 03.44, satelitul „TUMnanoSAT”, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a fost lansat în spațiu, fiind transportat cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională – ISS.

Aceasta este a  25-a misiune comercială de servicii de aprovizionare către Stația Spațială Internațională (SSI) operată de SpaceX. Zborul se desfășoară în baza celui de-al doilea contract de servicii de reaprovizionare comercială a SSI cu suportul NASA. Cargo Dragon-2, care este sarcina utilă a misiunii,  aduce provizii și divers echipament, inclusiv materiale critice pentru a sprijini direct investigațiile științifice și de cercetare a astronauților de la bordul SSI.

Cargoul Dragon a transportat inclusiv capsula de lansare JSSOD a Agenției Aerospațiale din Japonia (JAXA), în care este și nanosatelitul „TUMnanoSAT” către ISS, de unde astronauții urmează să-l transfere în modulul japonez Kibo. Conform unei proceduri standard, astronauții îl vor plasa pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic. Acesta este planificat preliminar de către JAXA pentru prima jumătate a lunii august.

Lansarea „TUMnanoSAT” reprezintă prima experiență spațială pentru Republica Moldova, într-o cooperare internațională  JAXA-UNOOSA.  „Partenerii noști internaționali – JAXA (Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) – vor lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului”, menționează NASA.

Amintim că, în perioada iunie-august  2021, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA și inclus în Cargo Dragon-2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău