VIDEO | Record de alergare la temperaturi scăzute al unui moldovean. Este primul sportiv care a învins frigul extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor

  • 15 Ianuarie 2019 08:48
VIDEO | Record de alergare la temperaturi scăzute al unui moldovean. Este primul sportiv care a învins frigul extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor

Ieri, 14 ianuarie, a avut loc maratonul de caritate, pe care l-a alergat Dmitri Voloșin, președintele organizației publice sportive Sporter, sportivul extrem din Moldova, în cel mai rece punct de pe glob — localitatea Oymyakon (regiunea Yakutia din Rusia), unde se înregistrează temperaturi de până la -71°C. 

Potrivit sporter.md, Dmitri a alergat distanța de 50 km la temperatura de -60°C. Conform rapoartelor meteorologice, temperatura percepută de corpul uman a fost de -67°C. Dmitri Voloșin a devenit astfel primul sportiv, care a parcurs de sine stătător distanța în condiții de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor.

 “A fost cea mai grea încercare din cariera mea sportivă. E ca și cum ai ieși dintr-o navă cosmică în spațiu deschis, un ger teribil și lipsă de aer. Nici un echipament nu vă poate proteja de așa ger. Sper că nu mi-am înghețat fața în timpul cursei. Mi-a fost foarte greu să respir — în aer este foarte puțin oxigen, iar masca e îmbibată cu gheață. Mi-a prins bine experiența mea de freediving, și anume capacitatea de a reține respirația”, — spune Dmitri.

Dmitri Voloșin a ajuns la linia de finiș în 6 ore, iar rezultatul său a devenit record de alergare la temperaturi scăzute. Cursa a fost desfășurată cu sprijinul Federației de Atletică Ușoară a Republicii Sakha (Yakutia) și al oficialilor din satul Tomtor: șeful administrației locale — Nichifor Protopopov, și adjunctul său — Ecaterina Vinocurova.

Trebuie remarcat că aceasta nu este prima cursă în condiții extreme, pe care o aleargă Dmitri Voloșin. În aprilie 2018, dânsul a mai participat la renumitul Maraton de la Polul Nord  (North Pole Marathon), unde a obținut locul doi cu rezultatul de 5 ore și 3 minute. În anul 2017, Dmitri a luat parte la ultramaratonul Marathon Des Sables, devenind primul moldovean, care a participat la o competiție internațională atât de prestigioasă.

Cursa a avut loc în cadrul proiectului “Unfrozen”, care are ca scop atragerea atenției asupra problemei paraliziei cerebrale infantile și ajutorarea fetiței de 4 anișori, Eva Pismeniuc, care suferă de paralizie cerebrală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău