VIDEO | Rafinăria rusească din Ryazan lovită de dronele ucrainene

  • 01 Mai 12:43
VIDEO | Rafinăria rusească din Ryazan lovită de dronele ucrainene

În noaptea de 1 mai, rafinăria de petrol din Ryazan a fost lovită de drone ucrainene. Operația este una marca GUR (Direcția de Informații) a Ministerului ucrainean al Apărării, a precizat agenția de presă RBK Ucraina care a primit informația din partea unor surse din serviciile speciale.

Potrivit martorilor oculari, patru explozii au fost auzite pe teritoriul rafinăriei în jurul orei 02:00, ulterior declanșându-se un incendiu de amploare. Unitățile locale ale Ministerului Situațiilor de Urgență au anunțat „pericolul dronelor”, scrie defenseromania.ro.

Atacul cu drone de pe teritoriul regiunii Ryazan a fost confirmat și de guvernatorul regional Pavlo Malkov: "Regiunea Ryazan a fost atacată de un vehicul aerian fără pilot. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, o anchetă este în curs de desfășurare."

Prezența dronelor ucrainene pe cerul Rusiei în noaptea de 30 aprilie / 1 mai a fost confirmată de Ministerul rus Apărării care a anunțat că forțele sale de apărare antiaeriană au interceptat șase UAV-uri în patru regiuni: trei în Voronezh și câte una în Ryazan, Belgorod și Kursk.

Utilizatorii rețelelor sociale au raportat, de asemenea, prezența dronelor și pornirea sirenele de alarmare, în timp ce mass-media au relatat despre pagubele aduse caselor din regiunea Voronezh, „ca urmare a doborârii uneia dintre dronele de tip aeronave”.

Rafinăria de petrol din Ryazan

Situată în orașul Ryazan (150 km SE de Moscova și 460 km de cel mai apropiat punct al frontierei ruso-ucrainene), rafinăria face parte din grupul „Rosneft”. Cantitatea maximă posibilă declarată de procesare a rafinăriei este de 17-18 milioane tone de petrol pe an. Cea mai mare parte a produselor este exportată.

Pe 13 martie 2024, rafinăria a mai fost atacată de dronele ucrainene. La acel moment, s-a raportat că drona kamikaze cu rază lungă de acțiune „Lyuty” a fost folosită pentru lovitură.

Atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia

În ultimele luni, dronele ucrainene au lovit de mai multe ori rafinăriile de petrol rusești. UAV-urile au reușit să ajungă chiar și la sute de kilometri de granița cu Ucraina. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a estimat că au efectuat cel puțin 13 atacuri cu succes asupra rafinăriilor țării agresoare. Operații similare sunt efectuate de GUR.

În urma loviturilor împotriva infrastructurii petroliere, capacitatea Rusiei de a produce și prelucra petrolul a scăzut cu 12%. Potrivit mass-media occidentale atacurile ucrainene cu drone au dus deja la o penurie de benzină în Rusia.

SUA au avut o reacție oarecum negativă față de lovirea sistemului energetic rusesc. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a explicat că în condițiile actuale de lipsă a echipamentelor de apărare antiaeriană, singura opțiune de a opri loviturile rusești asupra sistemelor energetice ucrainene este de a forța Rusia să „plătească același preț”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău